T2

Test: MACBOOK AIR 11" (MID-2013)

Den beste minimaskinen har blitt enda bedre

TEST: Macbook Air med Haswell. 

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
2. juli 2013 - 18:00
Vis mer

Apple er nok en høyt verdsatt Intel-partner, og det er derfor ikke overraskende at de er blant de aller første produsentene som er klare med Haswell-baserte maskiner.

Umoderne rammer

Når det er sagt er det ikke store endringer Apple har gjort siden sist vi testet 11-tommer-varianten av Air for to generasjoner siden. Designet er likt, skjermen er den samme og både tastatur og pekeplate vil være svært gjenkjennnelige om du har brukt en Apple-maskin tidligere.

Air var unektelig svært lekker da den ble lansert i ny utgave for noen år siden, men siden har utsiden forblitt den samme. Fortsatt er det unibody-aluminium som gjelder, og det fungerer veldig bra både når det kommer til vekt og byggekvalitet.

1,08 kilo er ikke stort mer enn at du fint kan ha den med deg i veska til alle døgnets tider, og tykkelsen er fortsatt blant de aller magreste på markedet.

Apples feite skjermrammer begynner imidlertid etter hvert å se passe umoderne ut, særlig på 11-tommeren, så det begynner kanskje å bli på tide med en designoppdatering likevel?

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Med skjermen av kunne vi strengt tatt brukt bildene fra sist vi testet Macbook Air. Ingenting er nemlig endret på utsiden.
Med skjermen av kunne vi strengt tatt brukt bildene fra sist vi testet Macbook Air. Ingenting er nemlig endret på utsiden.

Haswell er på plass

Innvendig er det at de største (og eneste) endringene har kommet. Apple har fått på plass de aller nyeste Intel-prosessorene, nærmere bestemt fjerdegenerasjons Core, kodenavn Haswell.

For den rene prosessorytelsens del vil det ha lite å si, mens det på energieffektivitetsfronten har skjedd store ting.

Så store at Apple under lanseringen skrøt av å ha økt batterilevetiden fra fem til hele ni timer på 11-tommeren og fra syv til 12 timer på 13-tommeren.

La oss ta ytelsen først. Siden vi ikke testet 11-tommeren i i forrige generasjon er det mest naturlig å sammenlikne med 13-tommeren, og her ser vi at systemytelsen i Geekbench er omtrent nøyaktig den samme, men fortsatt i øvre sjikt blant ultrabook-maskiner.

Det virker som om OS X tar mindre av systemressursene enn hva Windows gjør.

Bedre grafikkytelse

På grafikkfronten har det imidlertid skjedd en del ting. Core i5-prosessoren som sitter i Macbook Air har den kjappeste varianten av de energieffektivitetsfokuserte Intel HD-brikkene, kalt HD 5000 (over denne finnes det to kraftigere brikker, kalt Iris og Iris Pro, men de er forbeholdt kraftigere prosessorer med større energiforbruk/TDP).

I grafikktesten 3DMark Vantage gir det snaut 60 prosent bedre ytelse enn gjennomsnittet for HD 4000, som satt i Ivy Bridge-prosessorene. Og sammenlikner vi med den kjipeste varianten av Haswell-brikkene (HD 4400), som for eksempel sitter i Sony Vaio Pro 13, ser vi at HD 5000 ligger langt foran.

Civilization 5 i 1366x768 er naturligvis ikke noe problem, og her kan du faktisk også spille på Medium-innstillinger og likevel oppnå rundt 50 bilder i sekundet. Low gir cirka 75 bilder i sekundet, og en meget jevn og fin opplevelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Borderlands II er langt mer krevende, og her måtte HD 4000 raskt takke for seg. HD 5000 yter også her en del bedre, og du kan faktisk spille på 1366x768 og laveste innstillinger med akkurat i underkant av 30 bilder i sekundet. Ikke akkurat veldig glatt, men såvidt spillbart.

Tastaturet er fortsatt en suksesshistorie for Apple. Pekeplata og.
Tastaturet er fortsatt en suksesshistorie for Apple. Pekeplata og.

Kjappere lagringsløsning

Apple har også byttet ut SATA-grensesnittet for flashlagringen med det raskere PCIe-grensesnittet, og det gjør at ytelsen her blir strålende.

Med tett oppi 700 MB/sek i leseytelse slår PCIe-løsningen knockout på de SATA-baserte SSD-ene, som har en teoretisk maksgrense på 600 MB/sek og stort sett ligger mellom 450 og 550 MB/sek.

Skriveytelsen er ikke helt på høyde, med rundt 325 MB/sek som maksimal ytelse, og det er dessuten leseytelsen som er viktigst for den daglige opplevelsen.

Air starter eksempelvis på cirka 13 sekunder, noe som må sies å være bra. Den er også ekstremt kjapp til å våkne fra hvile- og dvalemodus.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 7Geekbench3DMark VantageATTO Read/Write
Macbook Air 11" 2013 (Haswell i5, HD 5000)378660734954680/325 MB/sek
Macbook Air 13" 2012 (Ivy Bridge i5, HD 4000)-60883388516/416 MB/sek
Samsung ATIV Book 8 (Ivy Bridge i5, Radeon 8870M)5959102668340539/445 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Haswell i7, HD 4400)403564022508552/158 MB/sek
Asus Taichi 21 (Ivy Bridge i7, HD 4000)466562692884469/417 MB/sek

TEST: Samsung ATIV Book 8: En PC med noe for absolutt alle

Langdistanseløper

Batterimessig må vi rett og slett si oss imponerte over hva Intel har fått til. I vanlig bruk er det ingen tvil om at batteriet holder markant lenger enn tidligere generasjoner, og vi har i flere tilfeller hatt maskinen på fra vi har kommet hjem fra jobb til vi har gått og lagt oss uten at det har gått tomt.

Air er generelt langt mindre utholden i Windows enn i OS X, men om vi ser på 11-tommeren fra 2011 mot 2013-utgaven ser vi at sistnevnte holder lenger i generell bruk (Powermark) enn 2011-versjonen gjorde helt uvirksom.

I OS X har vi testet ved å kjøre vår test-HD-video i loop helt til batteriet var tomt, med halv lysstyrke på skjermen, og her kan vi konkludere med at selv den minste Air-en er en god partner om du skal over Atlanteren på et fly uten underholdningssystem (kremt, Norwegian), med et resultat på 6 timer og 56 minutter.

Det er ikke helt på nivå med Apples lanseringsskryt, men du vil nok kunne nærme deg Apples lovnader om åtte timers videoavspilling om du reduserer lysstyrken på skjermen ytterligere et par hakk.

Uendret suksess

Ellers kan vi stort sett gjenta det vi har sagt om tidligere Air-modeller. Tastaturet er blant de beste bærbartastaturene vi har vært så heldige å prøve, med relativt dype taster, perfekt respons og fint mellomrom mellom tastene.

Glass-pekeplata er også fortsatt markedsledende. Avstanden ned til Windows-alternativene har kanskje minsket litt, men den er fortsatt markant, særlig når det kommer til zooming og andre multitouchkommandoer.

Det kompenserer også litt for at Air ikke har touchskjerm, noe Intel har stilt som krav til "alle" som ønsker å markedsføre seg under ultrabook-paraplyen.

TEST: Asus Taichi: Denne PC-en har noe ingen andre har

Tilkoblingsmulighetene begrenses av det smale kabinettet. For mange er nok dette litt magert.
Tilkoblingsmulighetene begrenses av det smale kabinettet. For mange er nok dette litt magert.

Ingen retinaskjerm

Skjermen er som nevnt den samme som tidligere, med et blankt belegg og 1366x768 som oppløsning. Det gir helt brukbar pikseltetthet på en 11-tommer, men vi har også sett full HD på andre 11-tommere, for eksempel Sonys Vaio Duo 11.

En Air med retinaskjerm hadde selvfølgelig vært å foretrekke, men det hadde nok fratatt Apple litt av muligheten til å skryte av den nye batterilevetiden.

Slik den er, er Apples IPS-panel lyssterkt, har godt sortnivå og bra med trykk i fargene. Det blanke belegget gir et visst problem med refleksjoner, men vi har sett det langt verre enn her, og innsynsvinklene er generelt veldig gode både horisontalt og vertikalt.

Tilkoblingsmessig kommer Air utstyrt på samme måte som tidligere, med to USB 3.0-porter, Thunderbolt og hodetelefonutgang. Vi skulle gjerne sett at den minst hadde en SD-kortleser, og det hadde heller ikke gjort noe med en ekstra USB-port, men kabinettets fysiske størrelse gjør dette vanskelig.

Stillegående som få

Støymessig har Apple alltid vært gode til å holde nivåene nede, særlig når maskinen ikke blir presset, og nye Air er definitivt ikke noe unntak her.

Den er musestille ved all vanlig bruk, og at det maksimale effektforbruket (Thermal Design Power, et mål for kjølebehovet) til prosessoren er redusert fra totalt 20 watt (17 for prosessoren og 3 for brikkesettet) til 15 watt gjør også at Air fremstår som kjøligere enn tidligere, noe som ytterligere senker behovet for økt rotasjon på vifta.

Ved heftig videostreaming eller spilling spinner den naturligvis opp, men det støymessige resultatet er likevel hakket bedre enn tidligere, og for eksempel Sonys Vaio Pro 13, som vi også har inne til test, er langt verre her.

Høyttalerne produserer selvfølgelig ikke akkurat hifi-lyd, og særlig er bassen tynn, men det duger i massevis til å streame TV-serier eller se Youtube-klipp.

TEST: Mac mini: En fenomenal skrivebords-maskin

Skjermen er ikke voldsomt fleksibel, men selve maskinen er såpass liten at det ikke vil bli noe stort problem, selv i et trangt flysete.
Skjermen er ikke voldsomt fleksibel, men selve maskinen er såpass liten at det ikke vil bli noe stort problem, selv i et trangt flysete.

Konklusjon

Konkurransen i ultratynn-markedet har etter hvert blitt veldig sterk, og Air har ikke den soleklare markedslederposisjonen den hadde i begynnelsen.

Særlig har gode maskiner fra Samsung og Asus gitt Apple kamp om pengene, men det er ingen tvil om at Apple fortsatt har en sterk maskin i Air.

Det faktum at de er såpass tidlige med Haswell-maskiner i butikken gjør også at de kan dra ekstra fordel av Intels teknologiutvikling, og det står sikkert mang en skinnende ny Air rundt omkring på forelesningsbenker til høsten.

Årets utgave har også fått mer lagring til samme pris, og 11-tommeren fås nå fra 7590 kroner med 128 GB.

Air har alltid vært tynn, lett og lekker, men i årets utgave har den også fått batterilevetid som matcher utseendet. Da gjør det ikke så mye at ytelsen stort sett står på stedet hvil.

Les også:

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

TEST: Alt-i-ett-maskiner: Fem virkelig store PC-er

TEST: Samsung ATIV Smart PC: Smart brett-PC med Windows

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.