T2

TEST: Beyerdynamic T50P

BÆRBAR: Beyerdynamic T50P er tyskernes første forsøk på en portabel hodetelefon.
BÆRBAR: Beyerdynamic T50P er tyskernes første forsøk på en portabel hodetelefon. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
27. aug. 2010 - 10:41
Vis mer

Tyske Beyerdynamic er et velkjent navn innenfor hifi-kretser, og den enorme modellen T1 er mye brukt blant audiofile med velfylte lommebøker.

Tesla

T50P er selskapets nyeste mobile variant, og stakk faktisk nettopp av med en EISA-pris for årets beste portable hodetelefoner.

Beyerdynamic reklamerer med at T50P tar i bruk den nyeste ”Tesla-teknologien”, gjennom at magnetspolene er dobbelt så effektive som konvensjonelle magnetspoler.

Da snakker vi altså ikke bilprodusentene i Tesla, men Nikola Tesla, som sto for store gjennombrudd på feltet elektromagnetisme rundt overgangen til 1900-tallet, og SI-enheten tesla, som er oppkalt etter nevnte Nikola.

TYSK: Tydelig stolt av opphavet.
TYSK: Tydelig stolt av opphavet.

Stål

På utsiden er T50P en hodetelefon med et relativt eksklusivt utseende. Materialene er rustfritt stål, aluminium, skinn og det Beyerdynamic kaller høykvalitetsplast.

Ledningen er av standard tykkelse, uten noen spesielle forsterkninger i noen av endene. I en hodetelefon til 2500 kroner skulle vi gjerne sett litt mer massive kabler.

Kabelsamleren til Beyerdynamic er på sin side veldig praktisk. Kabelen er i utgangspunktet 1,2 meter lang, men kan enkelt kortes ned til passende lengde med den grønne strengen man surrer rundt.

Bra er det også at det følger med en oppbevaringsboks, siden T50P ikke er sammenleggbar på noe vis.

PRAKTISK: Kabelsamleren er en veldig enkel, men likevel fiffig løsning.
PRAKTISK: Kabelsamleren er en veldig enkel, men likevel fiffig løsning.

Godt isolert

T50P er en lukket hodetelefon, men av typen on-ear, altså som ikke omslutter ørene dine fullstendig. De har ikke aktiv støyredusering, men sperrer likevel ute veldig mye lyd på mekanisk vis.

Med hodetelefonene på og musikk på lavt volum er det plent umulig å høre hva kollegene sier, og det uten at T50P scorer dårlig på komfortskalaen heller.

De er ikke de letteste hodetelefonene vi har vært borti, men har mykt skinn på øreputene, og presser ikke unødig på ørene. Disse kan du sannsynligvis ha på i mange timer uten at det kjennes ukomfortabelt.

Lekker lite

Utformingen er imidlertid ikke helt uproblematisk. On-ear-hodetelefoner har det aberet at de ikke alltid passer på folks ører, siden de ikke omslutter ørene på noe vis.

Vi opplevde for eksempel at lyden hørtes mer korrekt og fyldig ut om vi presset klokkene litt inntil ørene, litt på samme måte som at bassen spretter frem i iPod-pluggene om du gjør det samme.

De sitter heller ikke så hardt fast at du tar dem med på joggetur.

Bra er det likevel at klokkene ikke lekker mye lyd ut. Litt er det fortsatt, men ikke mer enn at lett klimpring fra et tastatur overdøver det, og disse bør derfor ikke være noe problem å bruke om du er bekymret for å plage medsitterne på T-banen.

32 ohm gjør for øvrig at de krever en god del forsterkerkraft for å spille. Med en iPhone 3GS havnet vi ofte opp mot 70-75 prosent før vi nærmet oss fornøyde med volumnivået.

KOMFORTABEL: Mykt skinn gjør T50P behagelige å ha på.
KOMFORTABEL: Mykt skinn gjør T50P behagelige å ha på.

Uvant lydsignatur

Hva så med lyden? I utgangspunktet er vi litt skeptiske, og det er tydelig at Beyerdynamic har en ganske annen lydsignatur enn vi er vant til fra for eksempel Monster Turbine Pro, som overveldet oss for en liten stund tilbake.

Det er åpenbart at T50P likevel leverer et lydbilde som vil behage dem som setter mer pris på korrekt enn engasjerende lyd. I bassområdet savner vi likevel en del dybde, og selv om Beyerdynamic hevder T50P skal gå så langt ned som 10 Hz, synes vi det er litt magert helt nederst i registeret.

Bassen er relativt kjapp og presis, men klarer ikke helt gi oss den nærmest frysningsfremkallende følelsen kombinasjonen av virkelig gode hodetelefoner og favorittmusikken gir oss. De blir rett og slett litt for lette.

For ordens skyld kan vi legge til at hodetelefonene var "innspilte" fra importørens side, så vi har ikke brukt hundrevis av timer på det.

KOMFORTABEL: Mykt skinn gjør T50P behagelige å ha på.
KOMFORTABEL: Mykt skinn gjør T50P behagelige å ha på.

Kaldt

Lenger opp er det imidlertid relativt bra, selv om klangbalansen nok er noe lenger over på den metalliske siden enn vi skulle ønske.

Her går det imidlertid veldig mye på personlige preferanser, og selv innad i redaksjonen har vi ikke klart å bli enige om hvorvidt T50P er strålende eller bare brukbare.

Undertegnede synes T50P mangler en del av varmen og dynamikken andre gode hodetelefoner har bydd på. Det er rått, direkte og egentlig ikke voldsomt musikalsk.

Selv Eurovision-vinner Lena Meyer-Landruts Satellite høres kald og distansert ut, noe som vel ikke er helt vanlig.

Å sammenligne plugger og klokker er selvfølgelig som å sammenligne epler og pærer, men det ønskede resultatet er jo det samme: Lyden skal være god, selv om god er et relativt begrep i dette tilfellet. Det noen liker, faller ikke i like god jord hos andre.

Konklusjon

Alt i alt er vi en smule ambivalente til Beyerdynamic T50P. De mangler evnen til å gi oss frysninger, og imponerer ikke i bassområdet.

Likevel har de kvaliteter som nok vil treffe godt i kjøpergruppen som foretrekker det kaldt, nøytralt og uten beinmargsrystende bass.

Vi synes imidlertid lyden er såpass distansert og kjølig at den ikke forsvarer prisen på 2500 kroner. En sterk firer fra oss, uten at vi klarer å bli helt enige med oss selv.

Potensialet er utvilsomt der, men Beyerdynamics lydingeniører kan godt finjustere lyden litt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.