T2

Test: MICROSOFT SURFACE PRO

Både PC og brett på 900 gram

TEST: Microsoft Surface Pro.

1. juli 2013 - 21:27
Vis mer

Microsoft har nettopp sluppet sitt proffnettbrett Surface Pro. Storebror til den slankere utgaven Surface RT som kom i fjor med ARM-prosessor og den tilpassede utgaven av Windows.

Her ligger også fordelen og ulempen med Pro. Dette nettbrettet kan kjøre Intel-versjonen av Windows og alt du har av programvare til en PC.

Men det er også mye tyngre og tykkere enn vanlige nettbrett og med langt dårligere kondis enn nettbrett-kollegene.

Stort utvalg konkurrenter

Det er ikke noen sensasjon at nettbrett med Windows 8 har Intel-prosessor. HPs ElitePad, som vi nylig testet, har det for eksempel også.

Den store forskjellen er at Microsoft har valgt en skikkelig Core i5-prosessor med Intels HD Graphics 4000 i stedet for langt veikere Atom. Sammen med 4 GB minne og opptil 128 GB flashminne, betyr det at dette nettbrettet virkelig sparker unna, selv om den foreløpig bruker Intels forrige prosessorgenerasjon.

Også om det dreier seg om Photoshop gjør det jobben. Vi liker også at Pro har et microSD-spor som støtter den nye generasjonen av 128 GB-kort som snart kommer.

Det er et stort utvalg alternativer til Surface Pro når man ser på alle de nye såkalte hybridene som er kommet.

De spenner fra de PC-er som gjør en veldig god jobb som nettbrett, som Dells XPS 12, til nettbrett med mange av egenskapene som vi forventer av en PC. Surface Pro er temmelig nær en slik beskrivelse.

Pro finnes også i en noen hundrelapper billigere utgave med 64 GB. Det er all grunn til å ikke falle for den besparelsen. Når operativsystemet, vanlige Windowsprogrammer og alle de nye appene er på plass, er det ikke mye igjen til dokumenter.

Faktisk synes vi Microsoft burde kutte denne utgaven.

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Sånn passe: Microsoft Surface Pro er tynt til å være en PC, men et tykt nettbrett. På siden ser man ladekontakten som festes magnetisk og under den ladekontakten Mini Displayporten til ektern skjerm.
Sånn passe: Microsoft Surface Pro er tynt til å være en PC, men et tykt nettbrett. På siden ser man ladekontakten som festes magnetisk og under den ladekontakten Mini Displayporten til ektern skjerm.

Bra tastatur

I utgangspunktet kjøper man Surface Pro som et nettbrett. Men dette brettet gjør seg mye bedre med et tastatur. Det har Microsoft skjønt, og lager to ulike varianter som også funderer som et deksel for å beskytte skjermen.

Apple har lært dem hvordan de skal klipse på tastaturene med sterke magneter, og det fungerer veldig bra. Tastaturene sitter imponerende godt fast.

Vi testet Surface Pro med den tykkeste utgaven, og med tykk i denne sammenhengen snakker vi om 3 millimeter. Da får man til og med taster med bevegelse.

Tastaturet fungerer utmerket, men berøringsflaten er så som så, og ganske upresis, synes vi. Men så er det vel egentlig skjermen som skal berøres her.

Den er mer enn fingervennlig og støtter multitouch med opptil ti fingre. Lillebror RT stopper på fem.

Det tynneste, og litt rimeligere tastaturet med en overflate som minner om tekstil, har ikke bevegelige knapper. I stedet føler det kapasitansen i fingrene, og da klarer det seg med 2 mm.

TEST: Samsung ATIV Book 8: En PC med noe for absolutt alle

Veldig bra skjerm

Skjermen i Pro har fått adskillig høyere oppløsning enn i RT. Her er det full HD, det vil si 1920 ganger 1080 levert på en 10,6 tommer LCD-skjerm basert på IPS-teknologi.

Det svært stor skarphet i kombinasjon med veldig bra innsynsvinkel.

Under ladekontakten er det også en kontakt til Mini Display Port for de som vil koble til ekstern skjerm.

Dette nettbrettet trenger dessverre mer strøm enn de fleste. Den medfølgende ladekabelen klikkes på plass magnetisk. En ide japanske produsenter av riskokere kom opp med og som Apple har tatt i bruk i Mac-ene.

Vi liker godt at Microsoft har laget et egen USB-strømuttak i selve strømforsyningen. Det er mye som trenger USB-strøm for tiden, ikke minst mobiler.

Gjenklappet: Her er hele stasen inklusive tastaturet som beskytter skjermen i veska.
Gjenklappet: Her er hele stasen inklusive tastaturet som beskytter skjermen i veska.

Penn

Surface Pro kommer med en digital penn. Brettet har innebygget teknologi fra Wacom for å være pennfølsom i tillegg til fingerfølsom og det fungerer veldig bra.

Det som ikke er helt toppers er at pennen festes magnetisk til ladekontaktene når man er på farten. Der er fancy, men den faller av hele tiden når man turnerer brettet rundt.

Det ville vært mye bedre slik som Samsung har gjort det, med å ha et hull i nettbrettet til pennen. Men det ble vel ikke plass.

Vi fant at det var veldig mye mer presist å manøvrere rundt med pennen enn med fingeren. Den høye skjermoppløsningen gjør at alt blir smått og da blir fingeren relativt sett stor.

En annen måte å bruke pennen på er til håndskrift. Windows støtter håndskriftgjenkjenning på norsk og er faktisk veldig bra. Men man trenger et dertil egnet program, og OneNote som er en del av Office-pakken, er ypperlig egnet til bruket.

Ellers er den selvfølgelig smart til å lage alle mulige skisser som lett kan sendes til andre. Det er ikke like enkelt med en PC eller de fleste nettbrett utenom Samsungs.

De med mer kunstneriske anlegg vil elske pennen, men her må vi melde pass.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Bare litt trådløs

Surface Pro har selvfølgelig både WiFi og Bluetooth, men av en eller annen grunn har Microsoft valgt å utelate mobilt bredbånd.

De fleste nye brett i dag kommer med både 3 og 4G. Nå skal det sies at brettet har en skikkelig USB 3.0-port, og det er det ikke mange nettbrett som har.

Det gjør at man kan putte inn et bredbåndsmodem på samme måte som i en Mac, som heller ikke har innebygget mobilt bredbånd.

Dårlig kondis

Batterilevetiden i Powermark ble testet til to timer og 48 minutter. Det er virkelig ikke mye å hoppe i taket over, og langt mindre enn vi hadde forventet ut fra at her har Microsoft dyttet inn et 42 Wh batteri.

Den samme kapasiteten i nye iPad klarer å holde den i drift i rundt ti timer. Med lettere oppgaver opplevde vi at batteriet varte i over fem timer, så belastningen har veldig mye å si på hvor tørst Intel-prosessoren er.

Det vi kan undre oss over er at Microsoft ikke like godt ventet noen uker før de lanserte Surface Pro. Da kunne de fått med seg Intels nye Haswell- generasjon prosessorer. De bruker langt mindre strøm enn dagens utgave.

TEST: Asus Taichi: Denne PC-en har noe ingen andre har

USB: Et nettbrett med en full USB 3.0-kontakt er ikek hverdagskost. Dessverre.
USB: Et nettbrett med en full USB 3.0-kontakt er ikek hverdagskost. Dessverre.

Noe midt i mellom

Konklusjonen er at Surface Pro er noe midt i mellom alt mulig. Det fungerer bra som nettbrett, men vekten og batterilevetiden er begrensinger.

Sammenliknet med Sonys Xperia Z, som kryper under 500 gram og som får iPad til å føles tungt, er dette en blyklump på over 900 gram.

Men sammenliknet med bærbare PC-er er det en lettvekter, med gode spesifikasjoner attpåtil. Vi tror den viktigste bruken for Pro vil bli som PC.

Her kommer støtten, som Microsoft har kalt kickstand, inn og gjør at det står utmerket opp på bordet. Men kickstand er også et kompromiss tilpasset bordet. Dette er ikke en laptop av den enkle årsak at det balanserer veldig dårlig på fanget.

Her blir kickstand for begrenset med sin ene stilling og tastaturet for mykt.

Prisen på rundt 7300 for 128 GB-utgaven er veldig dyrt for et nettbrett, men ikke spesielt høyt for en PC med slik vekt og ytelse.

Uansett er det veldig praktisk å ha begge deler. Det finnes mange ulike varianter av begge deler fra PC-produsentene, men de trenger å skjerpe seg.

Surface Pro er kanskje det beste alternativet til nettbrett og PC i samme pakke for tiden.

Les også:

TEST: Samsung Series 7 Ultra: Ultrabooken med «alt»?

TEST: Mac mini:  En fenomenal skrivebords-maskin

TEST: 5 par billige øreplugger: TEST: Nye utfordrere i ørepluggmarkedet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.