T2

TEST: Acer Aspire S3

Acers ultrabook er nærmest for et kupp å regne.

Stein Jarle Olsen
5. jan. 2012 - 08:15
Vis mer

Acer har vært på en litt nedadgående kurve de siste par årene. Markedsandelen har sunket jevnt og trutt, og de klarte heller ikke å imponere oss med sitt tablet-forsøk Iconia A500.

Sjenerøst

Nå har de kastet seg på ultrabook-bølgen med modellen Aspire S3, en 1,35 kilo tung 13-tommer med relativt gode spesifikasjoner til prisen.

Her får vi nemlig Core i5-prosessor, 4 GB RAM og en SSD-disk på hele 256 GB (215 GB tilgjengelig) til snaut 9000 kroner (i skrivende stund), det samme som konkurrentene Toshiba og Asus stort sett skal ha for en tilsvarende maskin med 128 GB SSD.

Industrielt

Designmessig er det rent, enkelt og detaljfattig. Skjermlokket er laget i aluminium, mens resten av maskinen stort sett består av godt avstivet plast.

Totalt sett gir dette en god kvalitetsfølelse, men vi skulle gjerne sett at skjermhengselen var litt stivere – løfter du maskinen opp, kan du banne på at skjermen faller bakover.

Vekten er for øvrig den samme som på Macbook Air, med 1,35 kilo. Det gjør at den fint kan løftes opp med én hånd, noe vi har begynt å bli godt vant med.

På baksiden

Portene er plassert bak på maskinen, en løsning vi liker fordi det gir mulighet blant annet for HDMI-tilkobling uten noen form for adapter.

Toshiba hadde imidlertid fått plass til ethernet på sin ultrabook, noe vi gjerne skulle sett også på S3, som nøyer seg med to USB-porter, kombinert hodetelefon- og mikrofonport og SD-kortleser.

Det er også litt dårlig at ingen av USB-portene støtter den raskere 3.0-hastigheten.

PÅ BAKSIDEN: ALt utenom kortleser og hodetelefoninngang er plassert på baksiden. Like greit.
PÅ BAKSIDEN: ALt utenom kortleser og hodetelefoninngang er plassert på baksiden. Like greit.

Grei skjerm

Skjermen er veldig glossy og har bare en oppløsning på 1366x768, men kan i det minste skilte med god lysstyrke og brukbare innsynsvinkler.

Vi ser en viss antydning til rutenett, men synes likevel Acer leverer en helt gjennomsnittlig skjerm her.

AMD: – Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

God input

Vi liker selve tastene på tastaturet, men Acer har utnyttet plassen dårlig. Piltastene er for eksempel helt minimale, og den ytterste raden til venstre er gjennomgående smalere enn standarden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samtidig er det flerfoldige centimeter på hver side av tastaturet, så det burde ikke ha vært umulig for Acers ingeniører å tilfredsstille også litt større fingre.

Responsen er relativt god, og det er god plass mellom de enkelte tastene, så vi vil nok rangere Acers tastatur godt foran Asus UX31 og marginalt foran Toshiba Z830, men bak Macbook Air.

Vi skulle dog gjerne sett at S3 hadde baklyst tastatur, noe både Macbook Air og nevnte Z830 kan skilte med.

Endelig!

Pekeplata er av typen uten fysiske taster, men hvor hele plata trykkes ned for å klikke.

Windows-driverne til slike plater har så langt slitt med å holde følge med Apples svært brukervennlige system, men her synes vi faktisk Acer har truffet ganske bra med sin ELAN-plate.

Det går fort å bli vant til både venstre- og høyreklikk, selv om vi fortsatt bommer litt innimellom. Multitouchresponsen er også grei, selv om den ikke helt matcher OS X-responsen for eksempel på tofingerzoom.

Plata er for øvrig romslig og har akkurat passe friksjon, så vi vil gjerne gi Acer litt ros for å ha fått det til.



Acer leverer en god pekeplate og et brukbart tastatur.
Acer leverer en god pekeplate og et brukbart tastatur.

På linje med resten

Ytelsesmessig er dette, ikke overraskende, stort sett på linje med de andre ultrabookene.

Det betyr god ytelse i de aller fleste oppgaver, godt støttet av en kjapp SSD som scorer solide 34680 i PCMark Vantages harddisktest (mot 18583 for Toshiba Z830 og 41700 for Asus UX31)og 7,9 av 7,9 i Windows Experience Index.

Det betyr også at den håndterer storspill som Civilization 5 og The Elder Scrolls V: Skyrim på en helt grei måte på 1366x768 og med minimalt av grafikkforbedring aktivert.

Vi sammenligner med de andre ultrabookene vi har testet, samt med Samsungs Series 7, et eksempel på en relativt kraftig vanlig laptop i samme prisklasse.



PCMark-programmene verdsetter SSD-disken langt mer enn Geekbench. Geekbench gir et bedre bilde av ytelsen i tyngre oppgaver som ikke benytter SSD-disken i like stor grad.
PCMark-programmene verdsetter SSD-disken langt mer enn Geekbench. Geekbench gir et bedre bilde av ytelsen i tyngre oppgaver som ikke benytter SSD-disken i like stor grad.

Kjapp

Vi er også imponert over responstiden når vi vekker S3 fra hvilemodus. "Instant" er her absolutt dekkende – det tar bare noen få tideler før maskinen er klar til bruk.

Det gjelder imidlertid bare om maskinen ikke har sovet så lenge. Etter en stund ser den nemlig ut til å gå inn i en dypere dvale, og da tar det en del sekunder ekstra før den er klar.

Holder ut

På batterifronten står det også relativt bra til for Acer. Det 36 Wh store batteriet holder ut i over fem timer med “productivity” i Powermark, mens fire timer og 41 minutter med HD-video også er absolutt godkjent.

Støymessig har de imidlertid en del å gå på. Maskinen forholder seg stort sett meget kjølig gjennom de fleste oppgaver, men vifta slår inn litt raskere enn vi strengt tatt liker – og skrur seg deretter aldri av.

Støyen er heldigvis av den lavfrekvente typen, men likevel er det mer enn vi setter pris på. Den blåser også ekstra godt opp under de tyngste oppgavene.





Acer Aspire S3

Toshiba Z830

Asus UX31

Battery Eater, 20 % lys

1:45

2:27

2:22

Uvirksom, 20 % lys

6:43

7:51

6:46

Powermark, 50 % lys

5:09

4:47

Ikke kjørt



TEST: Toshiba Z830

Konklusjon

Acer Aspire S3 er endelig et Acer-produkt vi med hånda på hjertet kan si at vi liker. Den kombinerer smal formfaktor, lav vekt, brukbar ytelse og god batterilevetid med en stor SSD-disk til en noe lavere pris enn konkurrentene.

Asus UX31 har nok litt hvassere design, mer høyoppløst skjerm og litt mindre støy, mens Toshiba har kuttet vekk et par hundre gram ekstra på sin ultrabook.

Samtidig er Macbook Air en svært sterk aktør om dette er størrelsen du vil ha – den har den beste pekeplata og en design som mange liker, men til en drøy tusenlapp ekstra.

Acer-en er uansett en god kombinasjon av mange faktorer, og den har ingen punkter som er så negative at vi kan gjøre noe annet enn å anbefale den.

S3 har for øvrig også en modell med vanlig roterende harddisk, og ikke SSD. Denne koster ikke mer enn cirka 6000 kroner, men da må du gi slipp på en god del responsivitet og sannsynligvis også noe batterilevetid.

S3 har for øvrig også en modell med vanlig roterende harddisk, og ikke SSD. Denne koster ikke mer enn cirka 6000 kroner, men da må du gi slipp på en god del responsivitet og sannsynligvis også noe batterilevetid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.