Hvilke elbilister er mest og minst fornøyde med sine biler? Det er et av spørsmålene det tyske markedsanalyseselskapet Uscale jobber med å finne ut av.
I deres årlige «Electric vehicle benchmarking study» spurte de over 4300 elbileiere i Tyskland, Østerrike, Sveits og Storbritannia om bilene de eier, og erfaringer med rekkevidde, navigasjon, lading, app og annet. Undersøkelsen ble gjennomført i april og mai i år,.
Når de ser på svarene fra Tyskland, Sveits og Østerrike viser det seg at selv om bilene objektivt sett har blitt bedre, har eierne blitt mindre fornøyde med bilene sine sammenlignet med resultatene fra 2020 og 2021.
De måler dette med det de kaller en «net promoter score» (NPS), som beskriver bileierne vilje til å anbefale bilen de eier til andre. Tanken er at du mest sannsynlig er fornøyd med bilen din om du anbefaler andre å kjøpe den.
At eierne blir mindre fornøyde tror Uscale-leder Axel Sprenger handler om at nye kundesegmenter kjøper seg elbil, og at disse er mindre villige til å leve med dårlige løsninger enn såkalte «early adopters».

Tesla og Polestar på topp
Når det gjelder i hvilken grad eiere vil anbefale bilene sine, er det særlig to som stikker seg positivt ut. Det er Tesla-eiere som scorer høyest, med Polestar-eiere hakk i hæl. Disse har en NPS-poengsum på henholdsvis 81 og 80. Det betyr at 81 og 80 prosent av Tesla- og Polestar-eiere anbefaler dem til venner og kjente, og dermed sannsynligvis er fornøyde med bilene sine.
Det skal nevnes at dette ikke betyr at 19 og 20 prosent av Tesla- og Polestareierne fraråder kjøp. Det er henholdsvis fire og to prosent av de spurte som direkte fraråder andre å kjøpe disse bilene.
I motsatt ende av skalaen finner vi Nissan, som har minus 57 poeng. 65 prosent fraråder kjøp, mens bare åtte prosent anbefaler kjøp.
Peugeot, Aiways og Opel har også negative verdier, på henholdsvis minus 28, 24 og 22 poeng. At Renault har null poeng betyr at like mange anbefaler som fraråder kjøp, med 29 mot 29 prosent.
Verdiene er et snitt av alle modellene bilmerkene selger. Dermed kan det være forskjeller på modeller innbakt i poengsummene. For eksempel er det ifølge Uscale langt flere BMW-eiere som er fornøyde med de nyeste modellene sammenlignet med den gamle i3, som naturlig nok er den BMW-elbilen de fleste av respondentene eier. Lav pris gjør at det vil være flere av denne enn for eksempel BMW iX.
Dette forklarer også hvorfor så mange Nissan-eiere scorer bilene sine lavt. Rapporten har kun vurdert siste modellår av Nissan Leaf, og ikke den nye Nissan Ariya som teknologisk er langt foran den gamle traveren.
Tesla må bli bedre på byggekvalitet
I undersøkelsen har Uscale også spurt eierne hva de mener bilprodusenten bør prioritere å jobbe med. Her er det store forskjeller fra merke til merke, men det som går igjen på de fleste er at produsenten må prioritere å forbedre rekkevidde, forbruk og ladekapasitet.
Du kan se alle resultatene nederst i artikkelen.
Det ser ut til at eiere av biler fra Tesla og Kia er mest fornøyde med rekkevidde, mens eiere av biler fra Mercedes, BMW, Audi er minst fornøyde. Audi-eierne er de som i størst grad mener at produsenten må prioritere å forbedre dette.
Og mens Tesla-eiere er de som i størst grad anbefaler venner og kjente å kjøpe samme bil, mener hele 39 prosent at Tesla må prioritere å jobbe med kvaliteten på kjøretøyet. Og hele 57 prosent mener at Tesla må prioritere å forbedre støy, vibrasjoner og kjørekomfort.
Renault-eiere stikker seg også ut her. 23 prosent mener det franske bilmerkets elbiler må bli bedre på byggekvalitet, og 35 prosent at støy, vibrasjoner og kjørekomfort må forbedres.
Når det gjelder tilhørende mobilapp er det Tesla som kommer best ut. Jevnt over er eiere av andre bilmerker misfornøyde med appen sin, og mener at bilprodusenten må prioritere å jobbe med dette. Fem prosent av Tesla-eierene mener dette, mot hele 85 prosent av Peugeot-eierne.
Det skal nevnes at undersøkelsen ikke er en objektivt sammenligning av bilmerkene. Den sier antakeligvis noe om i hvilken grad bilene lever opp til forventningene eierne hadde. Det kan være farget av inntrykket de hadde før de kjøpte bilen.
At mange er misfornøyde med rekkevidde kan derfor bety at de ikke i stor nok grad er gjort oppmerksomme på at markedsført rekkevidde i WLTP-tall ikke nødvendigvis reflekterer hvor langt bilen i praksis kan kjøre.


