KLIMA

Temperaturbestemmelse ved hjelp av årringer

Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke.
Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke. Bilde: Colourbox
16. des. 2009 - 08:14

I en kronikk i Teknisk Ukeblad nr. 37 - 2009 vitner CICEROs direktør Pål Prestrud om sin faste tro, nemlig at vedtakene fra FN’s klimapanel er vitenskapelig dokumentert.

Og at den globale temperaturen er økende på grunn av menneskelige aktiviteter. Hans konklusjoner er som ventet i full overensstemmelse med formålsparagrafen for stiftelsen CICERO ved Universitetet i Oslo, hvor det bl.a. heter : ”fremskaffe kunnskap som kan bidra til å løse det menneskeskapte klimaproblemet ”.

Dermed kan CICERO sammenlignes med et politiserende sekretariat - med over 70 ansatte - som ikke utfører selvstendig vitenskapelig forskning.

Stiftelsen arbeider altså med bundet mandat, i likhet med en religiøs vekkelse og stikk i strid med prinsippene for en fri, kritisk og uavhengig forskning.

IPCC baserer sine vedtak og anbefalinger på en serie publikasjoner fra Michael E. Mann. Ved hjelp av analyser av årringer på trevirke konkluderte Mann med at temperaturen på jordoverflaten har holdt seg tilnærmet konstant i de siste 1000 år innenfor pluss / minus 0,5 grader Celsius.

Fra 1860 skjer det angivelig en jevn økning slik at hele kurveforløpet minner om en hockeykølle.

Hans publikasjoner er oppsiktsvekkende og i strid med historiske fakta fra samme tidsrom. Eksempelvis var deler av Grønland isfri i årene 1000 – 1400 og våre vikinger opprettet blomstrende bondesamfunn som kunne brødfø seg selv inntil hele samfunnet bokstavelig talt frøs bort under ”Den lille istid” fra 1400 –1700.

Studier av årringer – dendrokronologi – er en vel etablert metode for å bestemme alderen av et tremateriale. Vårveden og forsommeren har store og lyse celler, sensommerveden små og mørke. Derved dannes årringer og man måler altså tiden.

Mann og hans medarbeidere er de eneste ”forskere” som hittil har benyttet årringer for studier av temperaturen i trevirket og han innfører begrepet ”indirekte måledata”. Det er bemerkelsesverdig om ”tusenvis av klimaforskere” har akseptert hans problemstilling, eksperimentelle utførelse, diskusjon og konklusjon.

Tor Waaler, professor (em), Universitetet i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.