NETTARKIV

Teknopuls14

Robotetikk på dagsordenen

Etikk er ikke lenger forbeholdt mennesker og dyr. Innen flere miljøer tar man nå opp etiske spørsmål knyttet til utviklingen av roboter, skriver BBC.com i en reportasje om temaet. Roboter som lenge har vært vanlig i industriell sammenheng, er nå også blitt vanlig i folks stuer og barnerom i form av automatiserte støvsugere og leketøy. Behovet for lovgivning er derfor nødvendig, mener flere. I Sør-Korea jobber eksperter med etiske retningslinjer for å forhindre at mennesker misbruker roboter og omvendt. I Europa driver en gruppe som kalles European Robotics Network (Euron) med lobbyvirksomhet overfor myndigheter for å få til en lovgivning som tar hånd om robotetikk. En av hovedproblemstillingene er ansvarsfordeling. Når roboter blir mer intelligente, hvem er da ansvarlig for skadene? Er det designere, brukeren eller roboten selv?

I dag kan det også reises flere etiske spørsmål når det kommer til programvare. En del programvare foretar nemlig betydelige finansielle beslutninger. Hvem skal ta ansvar når det foretas dårlige investeringer?

Det kan også fort bli et etisk dilemma når man utvikler roboter spesialdesignet for at mennesker skal knytte emosjonelle bånd til dem. I USA har David Hanson, en tidligere ansatt ved Disney-konsernet, utviklet kunstig hud som ligner menneskehud med rynker og det hele. Robothodene, som huden dekker, kan smile og lage grimaser på en veldig naturtro måte. Det er også et spørsmål om etikk når det militære ønsker å øke bruken av roboter. I USA skal man etter planen ha automatisert en femtedel av styrken innen 2020. Hva vil det bety når man kan sette inn styrker uten å risikere egne liv? Dette er bare noen av mange etiske spørsmål som vi må ta stilling til fremover. Sjekk ut http://www.euron.org for mer informasjon.

100 000 spillere meldte seg på betaversjon av Age of Conan

I løpet av påsken meldte 100 000 nysgjerrige seg på som testspillere for spillet Age of Conan, som produseres av det norske selskapet Funcom. Allerede de første døgnet etter annonseringen var 50 000 påmeldt, skriver Funcom i en pressemelding.

Sosialt på Nordic Game 2007

De sosiale aspektene ved spill er tema under Nordic Game 2007, som går av stabelen 15. og 16. mai i Malmø. De nye konsollene som fokuserer mye på online spill, sosiale nettverk og nedlastbart materiale, påvirker hele spillbransjen. En rekke toppnavn fra industrien er invitert til å holde foredrag. Ben Cousins, som er kreativ direktør ved DICE/EA, skal under tittelen «Vi bruker ikke nettverkene nok» snakke om at spill har mistet sin en gang så suverene posisjon som underholdning på nettet til produkter som Youtube, Myspace og Wikipedia. Andre navn som skal inspirere tilhørerne er: Paulina Bozek fra SCE og SingStar, Greg LoPiccolo og Ryan Lesser (Harmonix, Guitar Hero) og Hilmar Veigar Pétursson (CCP)

Maxwell City

Å se Oslo fra et elektromagnetisk perspektiv er tema når Atelier Nord inviterer til kunstnerworkshop i mai og juni. Prosjektet som går under navnet Maxwell City, skal undersøke de uttalige elektromagnetiske felt byen består av. Internasjonale kunstnernavn som har gjort seg bemerket innenfor digital kunst skal være med. Blant dem Honor Harger, som i 2004 fikk Unescos Digital Art Prize for prosjektet Radio Astronomy. Navnet Maxwell City er inspirert av den skotske fysikeren James Clerk Maxwell, som i 1864 beskrev elektromagnetisme som interaksjonen mellom svingende elektriske og magnetiske felt. Elektromagnetisk stråling brukes for eksempel til å overføre TV- og radiosendinger samt trådløse datanett og mobiltelefoni.Spill like viktig som musikkvideo

Spillet Rock Band vil revolusjonere måten forbrukere opplever musikk på, like mye som musikkvideoen gjorde det på 80-tallet. Dette hevder i hvert fall Jeff Yapp i MTV, skriver Gameindustry. Rock Band skal gi spilleren mulighet til å fremføre musikk av noen av verdens mest kjente artister som virtuelt band med trommer, bass, gitar og mikrofonsutstyr. Dessuten vil spillet ha en omfattende onlinefunksjonalitet. Rock Band er planlagt utgitt senhøstes 2007 på Playstation 3 og Xbox 360. Rock Band vil inneholde musikk fra noen av tidenes mest populære rockeband innen forskjellige rockegenre, både nyere og eldre. Spillet er et produkt av MTV, Harmonix, som står bak det populære spillet Guitar Hero, og Electronic Arts. Plateselskapene EMI Music Publishing og Warner Chappell Music har åpnet sine kataloger for bruk i Rock Band.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.