NETTARKIV

teknopuls TU21

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
14. juli 2006 - 12:45




Notis 1 = sidesak

(Vignett skifter etter hva salgs notis det er)

Notis 2 = Loft

Notis 3 = Hovednotis

Notis 4 = Hovednotis

Notis 5 = Hovednotis



Bildene får filnavn notis 1, notis 2 osv



Notis 1:

Vignett: Opphavsrett og teknologi

USA sto bak svensk piratrazzia

Det er den svenske teknologiavisen Ny Teknik som kunne avsløre i forrige uke at det var den amerikanske medieorganisasjonen MPA som presset den svenske regjeringen til å slå til mot fildelingssiden Pirat Bay i slutten av mai. Sjefen for organisasjonen, John C Malmcolm, sendte personlig et brev til Dan Eliasson, statssekretæren til den svenske justisministeren Thomas Bodström 17. Mars. I brevet skal Malmcolm ha bedt Eliasson å bruke sin innflytelse for at svensk politi skulle sette en stopper for verdens største Bit Torrent–side. Allerede i oktober i fjor skal Malmcolm, som representer Hollywoods mektigste selskaper, ha oppfordret den svenske regjeringen om å gripe inn. Han skal ha spurt om det virkelig lå i Sveriges interesse å få et rykte som et land der lovløshet innen opphavsrettigheter tolereres. 30. mai slo svensk politi til i en razzia og beslagla 50 servere. Men Eliasson nekter at dette skjedde etter amerikansk press. Den andre juni gjenoppsto The Pirate Bay forøvrig fra en server i Nederland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Bilde: Bruk et utsnitt av skjermbilde til Pirate Bay: Båten som bomber Hollywood. (må hentes på nett)

Billedtekst. Ingen

Fotokred: Ingen

Stikkord: The pirate bay



Notis 2:

Notis 2:

Lost som dataspill.

Nå har TV Norge sendt siste episode av serien Lost. Får du abstinenser kan du snart kjøpe dataspiller skriver Dagbladet.no. Det er selskapet som står bak Prince of Persia som skal lage spillet og det skal være ute i butikken i løpet av 2007.





Notis 3:

Lyskunst det siste århundre

Hvis du er en av de mange som planlegger bilferie i Europa i sommer, kan det hende det er verdt å droppe et rasteplassbesøk langs Autobahen og heller ta turen til Zentrum für Kunst und Medientechnologie i Karlsruhe. Her i den sørtyske byen har man satt i sammen en gigantisk utstilling som har fått navnet ”Lyskunst av kunstig lys” (Lichtkunst aus Kunstlich).

Kunstnere har tidligere alltid vært fascinert av det naturlige lyset. Eksemplene henger på rekke og rad i de fleste Nasjonalmuseer. Hva det kunstige lyset har betydd for kunsten er man kanskje ikke like klar over. Men i nesten hundre år har også dette elektriske lyset hvert gjenstand for kunstneriske undersøkelser. Kunstretninger som futurismen, konstruktivismen, Bauhaus og Op art er blitt inspirert av elektrifiseringene av verden. På midten av 60-tallet kunne man også se bruken av kunstig lys i Konspetkunsten og Arte Povera. I dag er også kunstig lys mediet til noen av kunstscenenes mest berømte kunstene som Jenny Holzer (som også står bak lystavlene på Telenorbygget ) og Olafur Eliasson (som norsk publikumn kunne oppleve på Astrup Fearnley for to år siden).

Også å se i Karlsruhe er de siste brukte teknologiene og unge kunstnere som kanskje er mer lekne og ironiske i sin omgang med kunstig lyd. Utstillingen varer til og med 6. August. Museet har til enhver til flere utstilinger som tar for seg moderne teknologi og kunstneriske utrykk. Sjekk linken under hvilke. Det kan hende et stop her gir betydelig mer en en stopp på en tilfeldig rasteplass på autobahnen.



Link: www.zkm.de



Foto: Notis 3

Billedtekst:



Stikkord: Lyskunst









Notis 4:



Avvenningsklinikk for spill

Nå er den første avvenningsklinikken for de som ikke klarer å slutte å spille dataspill åpnet i Europa. - Spill kan være like avhengig som narkotika, sier direktør Keith Bakker, for Smith& Jones senteret i Amsterdam til BBC. Bakker har allerede kurert 20 dataspilljunkier siden januar. Abstinenssymptomene som pasienten opplever når de ser en datamaskin uten å få spille er skjelving og svetting. Hans avvenningsprogram for spillere begynner i juli og vil gå over fire til åtte uker. Behandlingen innebærer diskusjoner med terapeuter og aktivt arbeide med å få pasienten interessert i andre aktiviteter.

- Noen har helt mistet evnen å snakke med mennesker ansikt til ansikt fordi de har brukt de tre siste årene på å snakke med noen i Korea via datamaskinene. Det sosiale nettverket har rast sammen, sier Bakker. Han forteller at han har sett avhengighet hos barn i åtte-års alderen. Flere av de som blir spillavhengige tar narkotika for å holde seg oppe lenger. At spill fører mennesker ut i problemer kjenner man også til i Norge. Ifølge kilder i ungdomspsykiatrien som Dagsavisen har snakket, med skal 60 prosent av alle som blir behandlet for sosial vegring ha spilt onlinespillet World of Warcraft. 70 000 spiller dette spillet i Norge.

Stikkord: World of Warcraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.