NYETEKNOLOGIER

Tar to doktorgrader samme dag

"Jakten på ny fysikk" er tittelen på den ene doktorgradsoppgaven Trygve  Buanes forsvarer på fredag. Den handler om Cern og partikkelkollisjoner.
"Jakten på ny fysikk" er tittelen på den ene doktorgradsoppgaven Trygve Buanes forsvarer på fredag. Den handler om Cern og partikkelkollisjoner. Bilde: CERN


Buanes studerer ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen, og forklarer at det er rene tilfeldigheter som har sørget for at han nå skal forsvare to avhandlinger innen to ulike grener i fysikken på samme dag.

Da Buanes var ferdig med hovedfaget sitt i partikkelfysikk, fantes det ikke tilbud om stipend innen dette fagområdet, skriver forskning.no.

Stipendtilbud

– Etter tre semester med hydratforskning fikk jeg tilbud om et stipend innen partikkelfysikk, og takket ja, forteller Buanes.

Fredag skal han klokken 10.15 forsvare sin avhandling om hydrater, noe som kan vise seg å bli nyttig kunnskap i fremtidens CO2-lagring. Hydrater er et stoff som oppstår når man blander CO2 i vann i lave temperaturer, og som ligner på is, men som i motsetning til is ikke smelter før temperaturen kommer godt over null grader.

Partikler

Fire timer senere er det klart for disputasen «Jakten på ny fysikk» som omhandler protonkollisjoner ved partikkelakselatoren i CERN i Sveits. (©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.