BYGG

Takstillas på Tollboden ved Oslo S kollapset

Sterk vind førte til at et takstillas på et av Tollboden-byggene kollapset. Entreprenør skal utføre en kontrollert kollaps av restene.

Kraftig vind har ført til at takstillas på et av Tollbodene ved Oslo S har kollapset.
Kraftig vind har ført til at takstillas på et av Tollbodene ved Oslo S har kollapset. Foto: Tuva Strøm Johannessen
10. aug. 2018 - 17:03

Kraftig vind førte fredag ettermiddag til at et takstillas på et av Tollboden-byggene ved siden av Oslo S kollapset. Politiet evakuerte og sperret av området rundt, noe som blant annet førte til stans i kollektivtrafikken i sentrumsnære områder.

Sent fredag kveld var områdene fremdeles sperret av, erfarer TU Bygg.

Bygget, med adresse Tollbugata 1 a, er eid av det halvstatlige eiendomsselskapet Entra og gjennomgår omfattende rehabiliteringsarbeid som forventes å stå ferdig i 2019. Tollbodene skal bli det nye hovedkontoret til Tolletaten.

Les også

Nord-Sverige: Gravemaskinfører omkom i togkollisjon nær norskegrensen

– Skal utføre kontrollert kollaps

Det er Varden Entreprenør som utfører rehabiliteringen av bygget. Administrerende direktør i Varden, Tor Unneland er på vei fra Oslo til Bergen for å bistå situasjonen da TU Bygg kontaktet han fredag ettermiddag.

– Vi har folk på stedet, og jobber med å løse situasjonen. Entra må uttale seg til pressen utover det, sier Unneland.

Arve Regland, administrerende direktør i Entra, har selv ikke vært på stedet siden hendelsen, men forteller at andre fra Entra er på stedet for å sperre av området i samarbeid med politiet.

Politiet sperret av områdene rundt Tollbodene i Oslo sentrum fredag ettermiddag. <i>Foto:  Tuva Strøm Johannessen</i>
Politiet sperret av områdene rundt Tollbodene i Oslo sentrum fredag ettermiddag. Foto:  Tuva Strøm Johannessen

– Det er vinden som har fått tak i presenningsoverbygget som er satt opp under rehabiliteringen, og delvis revnet dette. Samtidig har det dratt med seg noen stillaser som stod rundt. Det er ikke meldt om personskader, men vi avventer litt med å sette igang tiltak til vinden har stilnet. Så foreløpig gjør vi ikke noe fysisk på stedet, sier Regland til TU Bygg.

Han legger til at de håper de kan komme igang med gjennomrettingen av stillasene og fortsette rehabiliteringsarbeidet raskt, men at det i første omgang er stenging av gatene rundt som prioriteres.

Lørdag morgen tvitret politiet at Varden skal ha en kontrollert kollaps av restene langs Langkaia (veien som ligger mellom bygget og vannet, red. anm).

Sikringstiltak

Prosjektdirektør for Munch- og Deichmanprosjektene i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Per Egil Steen, sier til TU Bygg på fredag at de i dag har hatt sikringstiltak på både på Munch og Deichman.

– Jeg har etterspurt mine to prosjektsjefer om det er gjort sikringsrunder i forbindelse med været, og fått bekreftet at det har blitt gjort både utsjekk og sikring på begge byggeplassene i dag, sier Per Egil Steen.

Vinden herjer over hele distriktet

På Oslo lufthavn har det blåst av plater fra vakttårnet og truffet en bil. Det gjør ifølge NRK at alle nå må parkere bilene sine i parkeringshusene. Det har også blåst av takplater fra flere hus i Oslo.

I hovedstaden har det blåst av takplater blant annet i på Kalbakken kjøpesenter og i Ringgata. En stor plate har falt ned på Tøyen, og i Bygdøy allé 14 raser det takstein, melder NRK. På Bogerud har et tre falt over en parket bil, men ingen er skadd.

– Over hele distriktet har vi fått meldinger om at vinden herjer. Flere trær som har falt over veien, nå sist på E18 inngående ved Høvik hvor et tre har truffet en bil. Ingen personskade. Politiet rykker ut. Brannvesen og VTS jobber også med opprydning, tvitret politiet.

Et godstog sporet av og krasjet ved Arna stasjon 22. mars. Det førte til store skader på tog og infrastruktur. Strekningen er nå åpnet igjen.
Les også

Bane Nor vurderer kjempekrav mot Onrail etter avsporing

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.