TUMENER

Tåkeprat fra Statnett

VÆRFORBEHOLD: De kroatiske mastebyggerne i Hardanger får bare betalt når været er såpass bra at de kan flys inn til anleggsområdet med helikopter.
VÆRFORBEHOLD: De kroatiske mastebyggerne i Hardanger får bare betalt når været er såpass bra at de kan flys inn til anleggsområdet med helikopter. Bilde: A. Viken /KULTURVERK.COM
Tormod Haugstad
25. aug. 2011 - 08:17

Statnett har kontrakt med det kroatiske selskapet Dalekovod som underleverandør for å bygge den omstridte kraftlinjen i Hardanger. Teknisk Ukeblad har avslørt at lønn for de timer og dager de må innstille arbeidet på grunn av tåke eller dårlig vær.

Flere fagforbund har reagert på at Statnett velger en utenlandsk leverandør på slike betingelser. De mener selskapet på denne måten – Statnett bryter lønnsforskriften i offentlige kontrakter.

Statnett står selvsagt fritt til å velge det billigste anbudet når de utlyser en konkurranse blant underleverandørene, men det er samtidig et tankekors at de opptrer såpass grådig at tilsvarende kontrakt aldri hadde blitt akseptert av en norsk underleverandør.

På denne måten risikerer Statnett å bidra til at norsk leverandørindustri ikke når opp i konkurransen. . Statnett handler for mellom tre og fire milliarder i året og er dermed den viktigste oppdragsgiver for et stort antall bedrifter i nettbransjen.

Statnett har respekt som en av sine grunnverdier. I definisjonen heter det at selskapet skal opptre med ydmykhet overfor det oppdraget samfunnet har gitt Statnett og at dette skal utøves med respekt overfor kunder, omgivelser og interessenter.

Selskapet har eget etikkombud for å overholde et etisk regelverk. Her heter det at selskapet skal overholde lover, regler og menneskerettigheter, opptre ærlig og redelig og tilstrebe åpenhet, etterrettelighet og gjennomsiktighet i organisasjonen.

Et vesentlig prinsipp er at Statnett skal sikre høy forretningsetisk standard i all saksbehandling og sørge for likebehandling av leverandørene.

Selskapet hevder at de ikke gjør noe ulovlig ved å inngå slike kontrakter, men vi mener det er uverdig opptreden av et statseid selskap. At kroatiske linjebyggere skal være prisgitt norsk vær i høyfjellet for å få betalt, er urimelig.

Statnett tilstreber åpenhet, men nøler med å rydde opp i denne saken. Det er ikke noe godt eksempel på samfunnsansvar, slik de er pålagt gjennom regjeringens krav til statlige bedrifter.

På den annen side: Aksjonistene nekter å gi seg i Hardanger og innstille de ulovlige demonstrasjonene som hindrer byggingen av kraftlinjer i Hardanger. Til syvende og sist blir hele prosjektet dyrere på grunn av enhver forsinkelse, også de som demonstrantene forårsaker. Og alle ekstraregninger ender til slutt hos skattebetalerne.

Demonstrantene og Hardangeraksjonen bør i stedet konsentrere seg om å overvåke linjebyggingen og påse at arbeidet følger vedtatte planer og lovverk. Statnett trenger åpenbart en vaktbikkje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.