Tak eller ikke på arbeidskurven under tunnelrensk? 

Arbeidstilsynet har sendt ut en avklaring på regelverket.

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: Statens vegvesen
15. juni 2018 - 14:48

Når man skal utføre manuell rensking av tunneler og bergrom benyttes som kjent arbeidskurv. Hovedregelen er at denne skal være utstyrt med tak for å hindre at steiner havner i kurven under arbeidet. 

Sliter med å komme til

– Vi opplever imidlertid at hovedregelen er at taket er tatt bort, forteller regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge til veier24. 

Hovedargumentet fra bransjesiden er, ifølge Løvås, at man sliter med å komme til med spett når man har tak på kurven. 

Regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Stig Magnar Løvås. <i>Foto:  Arbeidstilsynet</i>
Regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Stig Magnar Løvås. Foto:  Arbeidstilsynet

Dette skriver arbeidstilsynet i meldingen:

«Arbeidstilsynet har vurdert bransjeaktørenes syn opp mot hva regelverket kan tillate og besluttet at beskyttelsestak kan utelates dersom arbeidet etter en risikovurdering og iverksetting av tiltak er å anse som fullt forsvarlig også uten tak. En av forutsetningene for å kunne utelate bruk av beskyttelsestak er at arbeidet foregår slik at arbeidskorga alltid plasseres under områder som er sikret, dvs. som er ferdig rensket og/eller sikret med sprøytebetong og eventuelt boltet, og at arbeidet utføres slik at stein blir tatt ned på en kontrollert måte foran og utenfor arbeidskorga.

Vurderingen av om det vil være sikkerhetsmessig forsvarlig å utføre spettrensk uten tak på arbeidskorga må baseres på en kontroll og vurdering av de geologiske forholdene og bergets beskaffenhet, utført av en person med nødvendig kunnskap og erfaring fra bergrensk og sikring. Om nødvendig må dette gjøres av person med bergteknisk/ingeniørgeologisk kompetanse. Personer som utfører spettrensk, må også ha nødvendig erfaring og innsikt i arbeidet. Dersom risikovurderingen tilsier at det er fare for ukontrollert nedfall av stein (blokknedfall) i området hvor spettrensk er tenkt utført, må en enten utføre spettrensk fra arbeidskorg med beskyttelsestak eller velge en annen metode for sikring av berget.»

Gir bransjen tillit

Løvås presiseres at dette ikke er snakk om en endring av regelverket. 

– Dette handler om at vi gir bransjen tillit. De kan altså bruke kurv uten tak dersom berget er kontrollert av en person med tilstrekkelig kompetanse, sier regiondirektøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.