Det totale sykefraværet økte fra 7,1 til 7,6 prosent fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009, viser den siste oversikten fra Nav og Statistisk sentralbyrå. I prosent tilsvarte dette en vekst i sykefraværet på 7,4 prosent.
Svineinfluensa
Sykefraværet for menn gikk opp fra 5,6 til 6,1 prosent, og for kvinner fra 8,8 til 9,4 prosent.
Egenmeldt sykefravær gikk opp fra 1,1 til 1,2 prosent, mens legemeldt økte fra 6 til 6,4 prosent. I prosent tilsvarer dette henholdsvis 12,7 og 6,4 prosent.
– Økningen i diagnosegruppen ”Sykdommer i luftveiene”, som blant annet omfatter influensa, forklarer 41 prosent av veksten siste år i de legemeldte sykefraværsdagene. Det finnes ikke informasjon om diagnose for egenmeldt sykefravær, men hvis vi antar at veksten i sin helhet skyldes influensa, kan nesten 57 prosent av veksten i de totale sykefraværsdagene skyldes influensaen, skriver SSB.
Forklaring
Økningen i sykefraværsprosenten skyldes imidlertid også at det har vært et fall i antall avtalte dagsverk som fraværet beregnes i prosent av. Med hensyn til dette er bare 49 prosent av veksten i sykefraværet på grunn av influensaen.
– Alle arbeidstakere med influensasymptomer fikk i oktober 2009 mulighet til å være hjemme i 8 dager med egenmelding. Dette kan forklare mye av den høye veksten i det egenmeldte fraværet når fravær som ellers ville vært legemeldt ble registrert som egenmeldt, sier arbeids-og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.
Vekst overalt
Samtlige næringer hadde økning i sykefraværet fra 2008 til 2009. Veksten var størst innen informasjon og kommunikasjon og eiendomsdrift og teknisk tjenesteyting. Her økte fraværet med henholdsvis 13,8 og 12,6 prosent.
Bygge- og anleggsnæringen lå omtrent på snittet, med 7,2 prosent vekst, vesentlig lavere enn tidligere kvartaler.
– For første gang etter finanskrisen ser vi nå en lavere vekst i sykefraværet i bygg og anlegg. Dette kan ha sammenheng med at mange menn i bygg og anlegg har vært sykemeldt i ett år, og nå har brukt opp sykepengerettighetene sine, sier Saglie.
Sykefraværet er fremdeles høyest i Finnmark, med 9,3 prosent, og lavest i Rogaland, hvor kun 6,2 prosent av arbeidstakerne er borte en gjennomsnittlig arbeidsdag.