SAMFUNN

Svikter marin forskning

28. aug. 2001 - 00:56

Den offentlige satsingen på det marine eventyret er forbeholdt store ord i festtaler, stortingsmeldinger og strategiplaner, avslører en fersk rapport fra Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU):

– Vi har hatt en relativ nedgang i de offentlige bevilgningene til marin forskning. Dette er oppsiktsvekkende, sier avdelingssjef Lars Horn ved Bioproduksjon og foredling i Norges forskningsråd

Nedgang

I løpet av tiårsperioden fra 1989–1999 har det knapt vært noen økning i ressursene til marin forskning. Til sammen har ressursinnsatsen til marin FoU ved forskningsinstituttene, universitets- og høyskolesektoren (UoH) og næringslivet hatt en realvekst på snaue én prosent.

Den offentlige FoU-innsatsen på det marine området har imidlertid gått ned med seks prosent, og marin forsknings relative andel av den totale FoU-innsatsen i Norge er betydelig redusert.

– NIFU-undersøkelsen viser at det som regjeringene har kalt et satsingsområde, i virkeligheten ikke er det, sier Lars Horn.

Han er spent på å følge utviklingen etter Forskningsmeldingen fra 1999, og det nye statlige forskningsfondet som skal løfte norsk forskning.

Også instituttene reduserer

I 1999 sto instituttsektoren for to tredeler av den totale marine FoU-innsatsen. Siden 1997 er det imidlertid næringslivet og UoH-sektoren som hatt en særlig positiv utvikling, mens instituttsektoren har hatt en realnedgang.

– Samtidig er det oppløftende at næringslivet har økt innsatsen sin, sier Horn.

Undersøkelsen er den første samlede oversikten over marin forskning her til lands.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.