ENERGI

Sveriges største kjernekraftreaktor stenges i åtte dager fra fredag

Kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 tas ut av drift midlertidig, melder svenske medier. Årsaken er en drivstofflekkasje som ble oppdaget for et par uker siden. 

Oskarshamn 3 produserer normalt 1.400 megawatt, og stansen gjør en allerede anstrengt strømsituasjon i Sverige enda verre.
Oskarshamn 3 produserer normalt 1.400 megawatt, og stansen gjør en allerede anstrengt strømsituasjon i Sverige enda verre. Foto: NTB
28. feb. 2023 - 17:12

Atomreaktoren, som er Sveriges største, slås av fredag ​​og vil dermed ikke bidra til strømnettet i åtte dager.

Oskarshamn 3 produserer normalt 1.400 megawatt, og stansen gjør en allerede anstrengt strømsituasjon enda verre. Kjernekraftverket har vært stengt flere ganger siden det ble oppdaget en skade på anlegget i november 2021.

I desember i fjor uttalte statsminister Ulf Kristersson at han var bekymret for strømproduksjonen og ba svensker spare på strømmen for å hindre et stort strømbrudd.

Svenske kraftnett, som tilsvarer norske Statnett, uttalte likevel at det var lite sannsynlig.

Det svenske og norske kraftnettet er koblet tett sammen, og situasjonen i Sverige kan dermed slå kraftig inn på prisen på strøm i Sør-Norge. Da Oskarshamn 3 ble stengt i ti dager i midten av desember i fjor, førte det til økte strømpriser i Norge.

Det er ikke kjent hvor stor innvirkningen den nye nedstengningen vil ha på norske strømpriser.

Riksmekleren Mats Ruland (foran) må igjen i ilden for å forsøke å få partene til å bli enige om et lønnsoppgjør som forhindrer streik. Her sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum (bak) og fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri (bakerst) da bruddet i forhandlingene var et faktum bare dager etter at de startet.
Les også

Lønnsoppgjøret inn i sluttfasen: En av tre tror på bedre råd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.