KRAFT

Sverige overoppfyller fornybardirektivet

OVEROPPFYLLER: Sveriges plan viser at den svenske fornybarandelen forventes å være 50,2 prosent i 2020.
OVEROPPFYLLER: Sveriges plan viser at den svenske fornybarandelen forventes å være 50,2 prosent i 2020. Bilde: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Mona Sprenger
1. juli 2010 - 14:02

Ifølge EUs fornybardirektiv skal andelen fornybar energi i Sverige være minst 49 prosent i 2020.

5,6 TWh

30. juni leverte alle EU-landene sine handlingsplaner for hvordan EUs fornybardirektiv skal implementeres. Det gjorde også Sveriges næringsminister, Maud Olofsson.

Sveriges plan viser at den svenske fornybarandelen forventes å være 50,2 prosent i 2020. Det betyr at Sverige overoppfyller fornybardirektivet med 1,2 prosent. Dette tilsvarer ca 5,6 TWh.

– Det viser at det er mulig å nå forpliktelsene, sier Erik Lunde, politikkansvarlig for fornybar energi i Zero. Han etterlyser Norges plan, som ennå ikke er klar.

Norge henger etter

– Vi er utålmodige. Det tar alt unødvendig lang tid, og vi har inntrykk av at regjeringen forsøker å forhandle ned Norges forpliktelser. Det er det ingen grunn til å gjøre, mener Lunde, som viser at Norge ifølge EUs fornybardirektiv må øke fornybar andelen fra 60 til 75,4 prosent.

– Potensialet for økt produksjon og bruk av fornybar energi er svært stort i Norge og vi har ingen grunn til å skulke den europeiske fornybardugnaden.

– Trenger mer el

– Nå frykter energibransjen at vi skal få et kraftoverskudd i Norden i 2020. Trenger vi all denne energien?

– Vi har mye vi kan bruke denne kraften på. Vi kan elektrifisere sokkelen, konvertere transportsektoren og vi kan eksportere kraften til utlandet.

– Men det tar mellom åtte og ti år å få opp en kraftlinje, og det er bare ti år til 2020. Kan vi komme i en situasjon med innestengt kraft?

– Vi vil trenge mer fornybar energi, og vi er nå uansett i gang med elsertifikatmarkedet. Det er politisk enighet om at vi trenger mer el. Det ligger til grunn, mener Lunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.