ENERGI

Svenskene stenger kjernekraften

Det er den farlige hendelsen 25. juni i Forsmark-kraftverket som har gitt svenskene kalde føtter.

Ved en relativt enkel feil ved et bryteranlegg havarerte to nødstrømsgeneratorer, og operatørene måtte nødstenge to av reaktorene uten at de hadde kontroll på situasjonen.

Krever utredning

Miljøminister Lena Sommerstad fra partiet Socialdemokraterna ser svært alvorlig på hendelsen, og er villig til å diskutere et krav fra Miljøpartiet om å etablere en uavhengig sikkerhetsgranskning av de svenske kjernekraftverkene.

– Kjernekraften er kompleks og sårbar. Jeg forutsetter at industrien selv tar sitt fulle ansvar for å opprettholde sikkerheten ved samtlige kjernekraftverk, uttaler hun til svenske medier.

Stenger reaktorer

Det er dette ansvaret som har fått ledelsen ved Oskarshamn til å stenge ned to av kraftverkets fire reaktorer.

– Vi kan dessverre ikke garantere at våre nødstrømsgeneratorer ikke blir rammet av samme feil som generatorene i Forsmark. Derfor reduserer vi driften mens vi utreder dette nøye, sier informasjonsjef Anders Østerberg hos Oskarshamn Kraftgrupp (OKG).

Redusert drift

I Forsmark er bare en av tre reaktorer i drift. Ved Ringhals har de bestemt seg for å opprettholde full drift etter å ha testet sikkerheten i flere dager.

– Ringhals har ikke samme konstruksjon som Forsmark og Oskarshamn, sier pressetalsmann Christel Thuresson hos Vattenfall til svensk TV.

Den svenske kjernekraftinspeksjonen ( SKI) skal utrede hva som egentlig skjedde på Forsmark 25. juni, og foreslå tiltak for å bedre sikkerheten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.