OLJE OG GASS

– Svært alvorlig

PLATTFORM: Det er en mobil oppjekkbar plattform av denne typen som bygges til Yme-feltet.
PLATTFORM: Det er en mobil oppjekkbar plattform av denne typen som bygges til Yme-feltet. Bilde: SBM
11. mars 2010 - 10:19
Vis mer

Petroleumstilsynet kritiserer Talisman i forbindelse med byggingen av Yme-plattformen i Abu Dhabi. Mye av utstyret som skulle brukes på plattformen har ligget ute uten noen som helst beskyttelse.Støv og vann

Ifølge tilsynsrapporten fra Ptil var ikke rør tildekket i endene, slik at sand, støv og regnvann hadde samlet seg i rørene. Et stort antall ventiler også sikkerhetskritiske ventiler lå lagret eller var installert uten tilfredsstillende preservering. Det samme gjaldt aktivatorer og ventilspindler.

– Og ventiler, rør, flenser og annet vitalt utstyr allerede synlige korrosjonsangrep og skader. I tillegg var ikke elektriske koblingsbokser tilfredsstillende lukket og manglet ”silica-gel”, og elektromotorer sto utildekket og uten tilkoblede varmeelementer. I og rundt innretningen ble det utført sandblåsing, sliping, sveising, maling og monteringsarbeid, uten beskyttelse av annet utstyr.– Kostnader og forsinkelse mulig

Ifølge Ptil er det spesielt viktig med tilfredstillende preservering i Abu Dhabi på grunn av at det er mye sand og støv i området. I tillegg hadde det nylig falt store nedbørsmengder, uten at utstyret var beskyttet mot dette.

Det er verftet SBM (Single Buoy Moorings Offshore Contractors) som har byggekontrakten på Yme-plattformen. Ifølge Ptil var Talismans og SMBs prosedyrer for preservering av meget generell karakter og ble ikke i særlig grad fulgt på verftet.

– Talisman Norge har ikke sett til at det utføres nødvendig preservering av utstyr og komponenter som er montert på innretningen eller på lager. Ptil ser meget alvorlig på avvikene som er avdekket i dette tilsynet, spesielt tatt i betraktning av at samme avvik er påpekt tidligere, uten at nevneverdige tiltak er igangsatt, slås det fast i tilsynsrapporten.

Petroleumstilsynet sier at Talismans manglende preservering kan få store økonomiske konsekvenser fordi nytt utstyr må byttes ut allerede før det er tatt i bruk. I tillegg vil prosjektet kunne bli forsinket og planlagt produksjonsstart ikke bli gjennomført i henhold til fastsatte planer.– Ingen forsinkelse

Plattformen skulle egentlig begynt å produsere i januar, men byggingen av Yme-plattformen har gått sakte fordi SBM ikke var forberedt på norske forskrifter. Talisman Energy Norge mener likevel å ha kontroll på situasjonen.

– Ingenting av utstyret er ødelagt. Vi har tatt inn et konsulentselskap som er spesialisert på preservering, og rusten og korrosjonen er fjernet fra det utstyret som ikke var godt nok preservert, sier prosjektleder for Yme, Espen Enge.

– Blir prosjektet forsinket av dette?

– Nei. Det har vært forsinkelse i prosjektet, men det hadde ingenting med dette å gjøre. Og nå går alt etter planen. Plattformen er så å si ferdig, og den vil forlate verftet i slutten av måneden.

– Hvor store kostnader fører dette til for dere og partnerne?

– Det blir ingen kostnader for oss, de direkte kostnadene ligger hos SBM. Jeg kan ikke si eksakt hvor store kostnadene blir, men det blir ikke et enormt høyt nivå, sier Enge.

Utbyggingen var beregnet til å koste 4,4 milliarder kroner, men prisen blir trolig vesentlig høyere.

Talisman

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.