SKIP

SV: Regjeringen må kreve mer landstrøm i norske havner

Mener regjeringen må få fortgang i landstrømutbyggingen som et ledd i klimatiltakene.

Bergen havn vil bygge ut for landstrøm til Hurtigruten.
Bergen havn vil bygge ut for landstrøm til Hurtigruten. Bilde: Wiki Commons
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. mars 2016 - 14:56

Heikki Holmås fra SV er blitt en ivrig pådriver for landstrøm og tok initiativet til et miniseminar om landstrøm på Stortinget fredag. 

Han mener landstrøm er et viktig bidrag til klimakutt fra transportsektoren.

Klima og helse

Å få skip til å kutte hjelpemotorene når de ligger til kai er ikke bare et klimatiltak, men vil også være positive bidrag til bedre luftkvalitet.

Utslipp av NOx, svovel og sotpartikler er svært skadelig for helsa.

– Bruk av landstrøm for fartøy som ligger til kai er lansert som virkemiddel for å redusere både CO2-utslipp av hensyn til klima og for å redusere lokalutslipp av NOx. I tillegg er landstrøminfrastruktur avgjørende om stortingets vedtak om at alle fremtidige rutebåtanbud skal være basert på null- eller lavutslippsteknologi skal kunne følges opp, skriver Holmås i en epost til TU.

 Hurtigruten foran

Bergen har flere kaier de vil ha ført fram høyspentkabler til og sette opp transformatorer og tilkoblingspunkter for flere typer skip. <i>Foto: Wiki Commons</i>
Bergen har flere kaier de vil ha ført fram høyspentkabler til og sette opp transformatorer og tilkoblingspunkter for flere typer skip. Foto: Wiki Commons

Hurtigrutens administrerende direktør, Daniel Skjeldam, var invitert til seminaret for å fortelle hva landstrøm betyr for Hurtigrutens miljørykte, klimagassutslipp, økonomi og luftforurensing i havn.

Hurtigruten klargjør nå tre av sine skip for landstrøm.

Bergen havn har søkt Enova-støtte for å tilby både Hurtigruten og andre skip med ren fornybar kraft ved flere kaier i byen.

Også Trondheim, Tromsø og Kirkenes må kunne tilby landstrøm. Det er i disse havnene hurtigruten er såpass lenge til kai at det gir miljøgevinst å slå av hjelpemotorene.

 Bærekraftig drivstoff

SVs Heikki Eidsvoll Holmås.
SVs Heikki Eidsvoll Holmås.

Holmås sier at SV i komiteen foreslår at Stortinget må be regjeringen stille krav om landstrøm og bærekraftig nullutslippsdrivstoff og lav- eller nullutslippsteknologi for alle av hurtigrutens fartøyer i neste anbud på kystruten Bergen-Kirkenes.

– Hurtigruten kan bli et utstillingsvindu for landstrøm og grønn skipsfart, all ære til Hurtigruten som satser, selv om mange av havnebyene henger etter. Flere bør gjøre som Bergen og love at Hurtigruten skal få  bruke ren fornybar strøm når den ligger til kai i stedet for å fyre på forurensende olje, skriver Holmås i en epost til TU.

Konrad Püts, Enova. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Konrad Püts, Enova. Foto: Tore Stensvold

 Ny søkerunde

Enova har fått 28 søknader om støtte til landstrømutbygging i havner. Det er havnene som søker.

Søknaden behandles nå. Enova utlyser en ny søknadsrunde i mai.

– Søkere som ikke når opp i første runde, kan bearbeide, forsterke og forbedre sine søknader og bli med i neste runde, sier Konrad Pütz i Enova til TU.

– Regjeringen har dessverre ikke foreslått noen vesentlige klimakutt, her får de et servert på et sølvfat. Det er bare å gripe sjansen. Når Hurtigruten går foran med klimakutt må regjeringen stille opp og gjøre sin del av jobben, sier Holmås.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.