OLJE OG GASS

Surfer på subseabølge

REPRESENTERER DET NYE EMAS AMC: Svein Haug og Tay Chin Kwang.
REPRESENTERER DET NYE EMAS AMC: Svein Haug og Tay Chin Kwang. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
10. mars 2011 - 15:35
Vis mer

De to selskapene danner det nye EMAS AMC, som tar sikte på å bli en av verdens største aktører innen SURF-segmentet (subsea umbilicals risers and flowlines) i dypvannsmarkedet.

Som skapt

Ifølge de to aktørene var deres kompetanse og bakgrunn som skapt for hverandre.

– Vi hadde lenge vurdert mulighetene for å utvide markedssegmentet vårt, og ønsket å bli en mer global aktør. Vi fant perfekt synergi i Aker Marine Contractors (AMC), og vi har ikke noe overlappende ekspertise, sier finansdirektør i Ezra, Tay Chin Kwang, under et møte i Aker Solutions’ lokaler på Fornebu.

Aksjer og kontanter

Fra 1. mars vil det Singapore-baserte Ezra Holdings ta over eierskapet.

I gjengjeld vil Ezra betale Aker Solutions 50 millioner dollar i kontanter, 100 millioner dollar i aksjer i Ezra Holdings og 50 millioner dollar i konvertible obligasjoner med 36 måneders løpetid.

AMC er gjennom avtalen verdsatt til 250 millioner dollar, og de resterende 50 millioner dollarene vil betales i kontanter når fartøyet “AMC Connector” leveres neste år.



Langsiktig tekning AMC Connector: Fartøyet ferdigstilles i 2012, og har allerede fått kontrakt for installasjon av kabler på Goliat-feltet i Barentshavet.
Langsiktig tekning AMC Connector: Fartøyet ferdigstilles i 2012, og har allerede fått kontrakt for installasjon av kabler på Goliat-feltet i Barentshavet.

Langsiktig tekning

Dermed vil Aker Solutions få ni prosent eierskap i Ezra Holdings, i tillegg til 50 prosent eierskap i “AMC Connector”.

President for AMC Europa og Vest-Afrika, Svein Haug, forklarer den noe komplekse handelen med et ønske om langsiktighet.

– Vi innså at vi var for store til å være en liten aktør, og for små til å være en stor aktør. Enten måtte vi investere i ytterligere kapasitet, eller finne en eier som komplementerte oss. Her var Ezra en god match, sier Haug.

Mens AMC tradisjonelt har hatt et godt fotfeste i Mexicogolfen og Europa, har Ezra en sterk posisjon i Asia Pacific, inkludert Australia og Vest-Afrika.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sterk tilstedeværelse

EMAS AMC tar sikte på å ha en sterk tilstedeværelse i de viktigeste dypvannsmarkedene, rangert som Asia-Pacific, Mexicogolfen, Sør-Amerika, Afrika og Europa.

– AMC har en sterk ingeniørkapasitet, mens Ezra har en stor og raskt voksende flåte av installasjonsfartøy som teknisk sett er i forkant. Flere av dem kan håndtere vanndyp på mellom 3.000 og 3.500 meter, sier Haug.

Det nye selskapet vil operere en flåte på fem konstruksjons- og installasjonsfartøy. I løpet av to år vil denne vokse til ni, kanskje ti, fartøy. Tre av dem skal leveres i år.



Ønsket velkommen

Antallet fartøyer stiller dem ikke overlegne overfor konkurrent Subsea 7, men de mener likevel de vil være en viktig aktør.

– EMAS AMC vil gi veletablerte selskaper sterk konkurranse i visse segmenter av markedet, sier Haug.

Ifølge selskapet er det to dominerende trender i dagens marked.

– Aktiviteten vil foregå i dypere vann, og vi vil se mer konsolidering av selskaper med færre aktører. Det er ikke noe oljeselskapene ønsker, og vi får stadig vekk høre at vi er ønsket som et godt alternativ, sier Kwang.

– Vi kommer til å se et stort oppsving i dypvannsmarkedet de kommende årene, og så tidlig som 2013- 15 kan vi se et gap mellom etterspørsel og forsyning, sier Kwang.

Kontrakter

Samme dag som selskapet offisielt ble satt i drift, annonsertes det en kontrakt for installeringen av undervanns sjøkabel på Gudrun-feltet til en verdi av 240 millioner kroner.

Nylig vant også AMC en kontrakt for legging av kraftkabel til Goliat-feltet i Barentshavet, til en verdi av 70 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.