Superlønnsomt med LED-belysning i tunneler

LED-teknologien gir mer og klarere lys i tunneler, og senker energiforbruket med opp mot 70 prosent.

31. mai 2017 - 09:02

Det er Philips Lighting som i en pressemelding forteller at de skal levere LED-belysningen til den 20 kilometer lange Ryfast-tunnelen, som inntil videre blir verdens lengste og dypeste undersjøiske vegtunnel. Denne er bare en av mange norske tunneler som er i ferd med å få installert ny LED-belysning fra  Philips Lighting.

- Trafikksikkerheten er ekstremt viktig i en tunnel, hvor man f.eks kommer kjørende direkte fra dagslys. Belysning er en vesentlig del av løsningen når det gjelder å skape et trygt og sikkert trafikkmiljø. Samtidig må belysningen kunne være til hjelp hvis det skulle oppstå et uhell i tunnelløpet, sier Bjørn Rune Steinsland, Sales Manager Outdoor, Philips Lighting Norway.

 

Med lysmåler på utsiden

Størst gevinst oppnås når det tilknyttes Smart City-teknologi via en TotalTunnel-løsning utviklet av Philips Lighting.  Sørnestunnelen var den første i Norge som tok i bruk TotalTunnel løsningen, og med en lysmåler på utsiden justeres og tilpasses lyset inne i tunnelen automatisk, basert på lysnivået utenfor.

Med en tilbakebetalingstid som ofte ligger på 5-7 år er det en liten investering for å få sikrere veier, og med en levetid på LED-armaturene på opptil 20 år, er vedlikeholdet også redusert til et minimum. For Roxel, som har ansvaret for installasjon i den første delen av Ryfast-tunnelen, har også vedlikehold vært en viktig faktor.

 

Store besparelser og miljøgevinster

- Bilistene kan også glede seg over den lange levetiden til armaturene på 100.000 timer, de slipper dermed å tenke på at de skal bli forstyrret av vedlikeholdsarbeid og stenging av tunnelen, sier Sigve Sandvik, teknisk direktør hos Roxel.

- Utover trafikksikkerheten er det også stor fokus på å energi-optimalisere tunnelbelysningen, hvor man kan spare mye på energiforbruket og dermed redusere miljøpåvirkningen. Ny teknologi gir mulighet for mindre vedlikehold og fjernstyring av lyset fra en pc.  Det gir store fordeler for energiforbruket, men ikke minst også mulighet til å skru opp styrken på lyset hvis det skulle skje et uhell i tunnelen og det er behov for at redningsarbeidere skal kunne jobbe raskt og effektivt, forteller Bjørn Rune Steinsland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.