PRODUKSJON

Suksess med ansatte eiere

Anders J. Steensen
3. feb. 2003 - 07:43

Så bra har det gått at hver av de 96 ansatte vil få et sted mellom 10.000 og 20.000 kroner i bonus for å ta del i fjorårets overskudd. - I 2002 omsatte vi for 120 millioner kroner, av dette går 90 prosent til bilindustrien, forteller driftssjef Johan G. Sagberg.

- Vi har konsentrert oss om å gå inn i markeder hvor det er mulig å hente større fortjeneste, det betyr områder hvor kunden i større grad forlanger leveringsdyktighet og kvalitet på produktene. Det har vi lykkes med. I løpet av 2002 femdoblet vi antallet produkter til bilindustrien. Vi ser lyst på ordresituasjonen for de nærmeste årene, sier Sagberg.

- Utfordringen er å få flere kunder for å redusere avhengigheten av Saab, som dominerer.

En av de viktigste årsaken til at Fibo har lyktes er at de har arbeidet målbevisst med å forbedre sine rutiner. I 2000 ble selskapet sertifisert etter QS 4000, som er bilindustrien svar på ISO 9002, og sist vår ble de miljøsertifisert.

- Med disse sertifikatene i orden, vet kundene at både logistikksystemene og kvaliteten er tilfredsstillende. I fjor fikk Saab alle sine deler levert til riktig kvalitet på riktig dag i henhold til kontrakten. Sikre leveranser er alfa og omega i denne industrien, sier Sagberg.

Fibo har også investert i mer automatisering av sine produksjonslinjer. Sagberg forklarer at det er viktig for å kunne øke bearbeidingsgrad og verdiskaping i hvert produkt uten økte arbeidskostnader.

Bedriften leverer presstøpte aluminiumsdeler til bilindustrien med vekt fra 100 gram til 5 kg. Delene blir levert ferdig maskinert og bearbeidet slik at de kan gå rett på samlebåndet. I volumer kan antallet leverte deler i hver serie variere fra 5000 og oppover.

- Vi har arbeidet oss inn i segmenter som ikke er så prissensitive, men som setter desto større krav til presisjon og kvalitet. Det betyr deler til de mest avanserte "værsting"-motorene og til lastebiler og busser. Vi leverer blant annet deler til Jaguar og Bentley. De aller største volumene som til folkevogn Golf etc. holder vi oss utenfor, fastslår Sagberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.