BYGG

Sukkersøtt trevirke

EDELTRE: Den nye impregneringen gir treet utseende og egenskaper som gjør at det kan konkurrere med edeltre fra regnskoger. Bildet viser impregnert og ubehandlet furu.
EDELTRE: Den nye impregneringen gir treet utseende og egenskaper som gjør at det kan konkurrere med edeltre fra regnskoger. Bildet viser impregnert og ubehandlet furu.Bilde: Joachim Seehusen

Slik er prosessen

 • Utgangspunktet er hemicellulose, som finnes i forskjellige plantematerialer. Kebony bruker bagasse, et avfallsstoff fra rørsukkerproduksjon, som råstoff.
 • Hemicellulose i bagassen blir hydrolisert til furfural, som igjen blir behandlet med hydrogen til furfurylalkohol. Furfurylalkohol kjøpes som en handelsvare.
 • Trevirket blir ført inn i en tank som blir fylt med furfurylalkohol blandet ut i vann. I denne tanken blir trevirket utsatt for trykk på 10 bar. Deretter blir trevirket ført inn i en ny tank der treet blir varmet opp. Varmen starter en prosess som fører til at furfurylakoholen blir polymerisert til en furanpolymer inne i celleveggene i treet.

Dermed får celleveggene en annen kjemisk omgivelse enn ubehandlet tre. Det gir flere fordeler:

 • Den biologiske holdbarheten øker.
 • Hardheten øker.
 • Dimensjonsstabiliteten øker ved at treets kapasitet til å ta opp og avgi vann reduseres, slik at svelling og krymping reduseres.
 • Stivheten øker
 • Tettheten i treet øker proporsjonalt med behandlingsgrad.
 • Treet blir litt sprøere enn ubehandlet tre.
 • Fargen blir mørkere brun.
 • Alle effektene er avhengige av tretype og behandlingsgrad.
 • Dette er en grov beskrivelse av prosessen – i tillegg er det en rekke sider bedriften ikke ønsker å beskrive i detalj.


Avfallsstoffer fra sukkerproduksjon er råvaren for den nye impregneringen.

For 20 år siden begynte professor Marc H. Schneider ved University of New Brunswick i Canada å arbeide med det som skulle føre frem til en trykkimpregnering som nå er satt i produksjon av selskapet Kebony.

Standhaftig

– Jeg er imponert over nordmennenes vilje og evne til å stå på for å få dette til, sier dr. Schneider.

– Nordmennene er mer villige til å ta risiko.

Han bekrefter at han aller helst hadde sett at et canadisk selskap hadde satt forskningsresultatene ut i livet.

– Det var et canadisk selskap som prøvde, de holdt ut i halvannet år før de kollapset. De ga opp for tidlig, fastslår han.

Stort marked

– Så fikk jeg besøk av en norsk forsker, han satte meg i kontakt med dr. Westin. Det førte etter hvert til dannelsen av selskapet Kebony.

Dr. Schneider forteller at selskapet allerede undersøker muligheter for å starte produksjon i USA.

– Det er et stort marked, og de er betalingsvillige. Vi bør være klare om tre til fire år.

Absolutt forbud

– I Statsbygg har vi et absolutt forbud mot tropisk trevirke selv om det er sertifisert. Vi stoler ikke på sertifiseringen, sa Knut Sørgaard fra Statsbygg i en tale under åpningen av Kebony-fabrikken. Den nye impregneringen skal gjøre furu til et fullverdig alternativ til blant annet teak.

– Vi leverer nå til Sandøy Båtdekk som bruker våre produkter i stedet for teak, forteller Christian Jebsen, administrerende direktør i Kebony.

Jebsen forteller at selskapet til nå har brukt godt over 200 millioner på utviklingen frem til produksjonsklare produkter.

Prisen ligger 30 til 40 prosent høyere enn vanlig impregnerte produkter.

– Vi mener kunden kommer langt bedre ut med Kebony fordi vårt produkt er absolutt vedlikeholdsfritt, en Kebony-terrasse skal ikke engang oljes, sier Jebsen.

Referanser

Bedriften har hatt pilotproduksjon en periode før start av ordinær produksjon. Det har gitt en rekke pilotprosjekter som nå brukes i markedsføringen.

– Kruse Smith bruker Kebony, Skanska har også benyttet våre produkter, sier Jebsen.

– Ja, vi har brukt Kebony på to større prosjekter, bekrefter prosjekteringsleder Egil Lunden hos Kruse Smith. I begge tilfellene var det utbygger som ønsket å bruke det nye produktet. Lunden sier Kruse Smith bygger lite i egen regi og at det derfor er vanskelig å si i hvilken grad de vil bruke Kebony igjen.

– Det fordyrer jo at vi må bruke syrefaste skruer. I tillegg viser det seg at vi må operere med større toleranser enn med ubehandlet tre, det utvider seg mer.

– Bedriften selv hevder at dimensjoneringsstabiliteten er større enn for vanlig trevirke?

– Det er ikke vår erfaring, sier Lunden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.