OLJE OG GASS

Sugerør på oljelekkasje

Tore Stensvold
18. mai 2010 - 11:29

Utblåsingen i Mexicogolfen har pågått siden 20. april.

BP har satt store ingeniørressurser inn på å vurdere tenkelige og utenkelig virkemidler for å få kontroll med utblåsingen, som ifølge US Coast Guard kan være så mye som 5.000 fat i døgnet.

16. mai startet BPs installasjonen av sugerøret. I dag melder selskapet at operasjonen ser ut til å ha vært vellykket.

2.000 fat

BP tilsetter metanol for å hindre hydratdannelse (is), som skapte problemer med å forsøk å samle oljen i en kuppel og så føre den opp til boreskipet Deepwater Enterprise. Oljen prosesseres og lagres på boreskipet, mens gassen brennes av på en fakkel.

Foreløpig klarer BP å føre 2.000 fat olje i døgnet 1.500 meter opp til Deepwater Enterprise. Men BP ser på "sugerørtiltaket" kun som ett av flere midlertidige forsøk på å hindre oljesølet.

Ny sement

Samtidig jobbes det med å få kontroll på brønnen, såkalt "top kill" ved å føre tungt boreslam ned mellom brønnveggen og fôringsrør, der Halliburton i midten av april holdt på å sementere for å hindre utblåsing.

Etter boreslammet fylles det på med sement for å få en permanent tetting. Dette arbeidet kan trolig begynne neste uke.

Gjennom BOP

BP forsøker også ulike metoder på å få kontroll med brønnen gjennom den ødelagte utblåsningsventilen (BOP – blowout preventer). Blant annet blir det vurdert måter å injisere materialer under høyt trykk som kan temme utblåsingen.

Transocean, som eide den havarerte boreriggen Deepwater Horizon som eksploderte 20. april og sank 22. april, begynte 2. mai å bore den første avlastningsbrønnen. 16. mai startet boring av den andre avlastningsbrønnen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.