ARKIVNYHETER

Styrer etter antatte data

Anders J. Steensen
7. mars 2011 - 08:34

HALDEN: En av de viktigste funksjonene til et forskningsinstitutt er å utvikle ideer som kan kommersialiseres. Institutt for Energiteknikk i Halden (IFE) er et godt eksempel. Herfra har det sprunget ut en rekke gode ideer som har materialisert seg i form av oppegående bedrifter. Derfor er det heller ikke unaturlig av NCE Smart Energy Markets er basert i Halden

Selskaper som SPT Group med programvare for flerfasestrømninger, og en av fjorårets ingeniørbragd-kandidater, WireScan er gode eksempler på andre selskaper sprunget ut fra IFE. Siste skudd på stammen er First Sensing som baserer seg på bruk av virtuelle sensorer for å regulere og styre komplekse prosessystemer.



Reduserte avgifter

Metodene som brukes er utviklet i forbindelse med styring av atomreaktoren ved OECD Halden Reactor Project. – Vi bruker flere målinger for å kunne estimere tilstander som vanskelig kan måles, enten på grunn av kortlevetid for instrumentene, eller fordi det ikke er mulig å få tilgang, forteller dr.ing. Davide Roverso. Han er teknisk sjef i det nystartete firmaet.

Et av de prosjektene som First Sensing har utført er for et oljeselskap på sokkelen. – De var interessert i å finne mengden av NOx for å kunne beregne utslippet mer nøyaktig enn tidligere, hvor mye gikk på synsing. Årsaken var at de betaler en avgift til NOx-fondet basert på det antatte utflippet av NOx, forteller Roverso.

– NOx- utslippet fra gassturbinen måles en gang i måneden. Vi ser på datene for gassturbinen og finner sammenhengen mellom de forskjellige dataene for å danne et bilde av korrelasjonene mellom målingene og NOx-innholdet i eksosen. Dette kalles for såkalt soft sensing, sier Roverso.



Vil erstatte testseparatorer

Han forteller at de også arbeider med å finne tilstandene for olje- og gassbrønner ved å bruke metodene First Sensing baserer seg på. Særlig er dette viktig i forbindelse med stadig mer avansert undervanns prosessystemer. På plattformer brukes vanligvis testseparatorer for å finne produksjonstilstandene til de enkelte brønnene. Gjennom tilgjengelige måledate som fra flerfasemålere, trykk og temperaturdata er det mulig å bygge opp empiriske modeller som kan erstatte testseparatorene for å bestemme væske- og gasstrømmene inn i prosessen.



Bedre luft

Et annet prosjekt som er på terskelen til å kommersialiseres er måling av svevestøv. Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Nilu – Norsk Institutt for Luftforskning. – Dette kommer av framtidige EU-krav som går på kartlegging av svevestøv ned til 2,5 micron, i dag er kravet på 10 micron. I dag finnes 3000 målere som måler 10 micron. Det vi må gjøre er å utvikle en modell som relateres til 2,5 micron, for deretter å oppgrader alle målestasjoner med denne programvaren, forteller Roverso.



Søker partnere

– Våre fremste markeder er i olje- og gassindustrien, og som tillegg til eksisterende prosesstyringssystemer i komplekse systemer, forteller administrerende direktør Audun Abelsnes i First Sensing.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi er i en etableringsfase. Hovedtyngden av vår kunnskap spinner ut fra den gruppen som arbeider med målinger og styringer av kjernekraft. Denne kunnskapen skal vi vri over til annen industri. Hittil har vi kjørt en del piloter for å vise hva vi kan oppnå med våre metoder for å fatte interesse fra mulige industrielle partnere, sier Abelsnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.