T2

Styr dataspill med hjernen

94 prosent nøyaktig hjernehjelm.

Guger Technologies EEG-hjelm KAN brukes til dataspill, men er foreløpig litt for treig til at det fungerer spesielt bra.
Guger Technologies EEG-hjelm KAN brukes til dataspill, men er foreløpig litt for treig til at det fungerer spesielt bra. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
8. mars 2012 - 21:12

HANNOVER: – Hovedsaklig er systemet ment som hjelp til sterkt handikappede mennesker, men det kan også brukes til å styre en avatar i en virtuell verden, sier Armin Schnürer, programvareingeniør i østerrikske Guger Technologies til Teknisk Ukeblad på en svært travel liten stand på CeBIT-messen.

Sensorhette

Han demonstrerer hvordan en slags hette med sensorer kan måle hjerneaktivitet nøyaktig nok til å vite hvilken vei du har lyst til å bevege karakteren din, for eksempel.

– Datamaskinen har symboler som blinker med ulike frekvenser, og når du ser på et symbol, lager hjernen din et mønster basert på denne frekvensen. Fra hjernebølgene dine kan vi måle frekvensen og finne ut hvilket symbol du så på, sier Schnürer.

Armin Schnürer håper å kunne hjelpe handikappede med å kommunisere. FOTO: Dag Yngve Dahle
Armin Schnürer håper å kunne hjelpe handikappede med å kommunisere. FOTO: Dag Yngve Dahle

Litt for treigt

Han presiserer riktignok at systemet foreløpig bruker mellom to og tre sekunder på å registrere en kommando, og derfor ikke er spesielt egnet til spillformålet.

– Vi håper å kunne gjøre systemet både mer nøyaktig og raskere, men noe av problemet her på CeBIT er at det er veldig høylytt og bråkete, så det er vanskelig å konsentrere seg, sier Schnürer.

Nøyaktig

Selskapet har selv gjort en studie på totalt 53 mennesker, hvor de kom til at drøyt halvparten oppnådde en nøyaktighet for kommandoer med systemet på 100 prosent. Mediannøyaktigheten var 94 prosent.

Neste steg for Guger er å erstatte sensorhjelmen, som krever ledende gelé for å fungere, med tørre elektroder.

Foreløpig må det ledende gelé til for å kunne lese hjernebølgene, men etter hvert skal systemet også fungere med tørre elektroder.
Foreløpig må det ledende gelé til for å kunne lese hjernebølgene, men etter hvert skal systemet også fungere med tørre elektroder.

Til proteser

Allerede er det flere universiteter og forskningsinstitutter verden over som bruker deres maskinvare til å gjøre egen forskning.

– Systemet kan fint brukes til å kontrollere rullestoler eller roboter, eller som hjelp til å skrive tekst med for mennesker som ikke kan kommunisere på vanlig vis. Vi har også systemer som kan tolke det du tenker til for eksempel en bevegelse med høyre eller venstre hånd, og det kan brukes til å gi kommandoer til proteser eller hva som helst annet.

Les også:

Styr PC-en med mus på fingeren

BILDESERIE: 20 dingser på CeBIT 2012

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Små brikker gjør smarttelefonen smartere

Slik er nye Apple TV

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.