SAMFERDSEL

Styltebussen i Kina står bom fast - nå skal de ta den ned

Planen var at det skulle bygges 120 km bussbaner i millionbyen.

Bussen krever ikke plass på selve veien, ettersom den lar biler kjøre under seg.
Bussen krever ikke plass på selve veien, ettersom den lar biler kjøre under seg. Bilde: Bilde: Scanpix/ Luo Xiaoguang/Xinhua via AP

En gigantisk buss som skulle skreve over resten av trafikken, kunne kanskje ha løst trafikkproblemer i verdens storbyer. Men nå samler bussen støv, og testbanen er i ferd med å bli fjernet.

Trafikkorkene på veiene i kinesiske storbyer vokser og vokser, og alternativet – skinnebasert transport over eller under jorden – er dyrt og tidkrevende å bygge.

Derfor foreslo kinesiske entreprenører allerede i 2010 å bygge kjempebusser som kan skreve over den øvrige trafikken og anlegge stasjoner i andre etasjers høyde i rabatten mellom veibanene.

Å kalle dette en buss er kanskje litt misvisende i denne sammenhengen, siden kjøretøyet skulle rulle på skinner nedfelt i veibanen. Men dette er hva de ulike kinesiske firmaene som har jobbet med ideen har kalt dingsen – i første omgang «3D Fast Bus», og i det siste «Transit Explore Bus.»

Testbane oppført i fjor

I februar i fjor fikk bedriften TEB Technology bygd en bane i byen Qinhuangdao i den nordlige provinsen Hebei, der bussen skulle kunne testes under noenlunde realistiske forhold. Banen var bare 300 meter lang, men planen var at det skulle bygges 120 km bussbaner i millionbyen.

Mange reiste flere kritiske spørsmål, både til teknikken bak prosjektet og samspillet med den øvrige trafikken – og ikke minst finansiering.

Og i desember ble det avslørt at bussen bare sto stille på teststrekningen.

Gitt opp samarbeidet

Nå skriver det kinesiske nyhetsbyrået China News Service at det lokale bystyret har gitt opp samarbeidet med TEB Technology, river skinnene på testbanen, reetablerer veien og kjører testbussen inn på en parkeringsplass.

Ifølge en ikke navngitt representant for bystyret, har TEB Technology sparket sine lokale ansatte og stoppet alle aktiviteter i Qinhuangdao.

«Vi har flere ganger invitert produsenten til å diskutere problemene (med bussen, red.). Men de dukker ganske enkelt ikke opp,» siterer nyhetsbyrået.

Derfor har bystyret nå besluttet å fjerne testbanen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.