BUSS

Her er stylte-bussen som skal få slutt på trafikkaoset

Vist frem i Kina i helgen.

Den kinesiskutviklede styltebussen Transit Elevated Bus skal kunne erstatte 40 vanlige busser og fjerner behovet for kollektivfelt.
Den kinesiskutviklede styltebussen Transit Elevated Bus skal kunne erstatte 40 vanlige busser og fjerner behovet for kollektivfelt. Bilde: Transit Explore Bus/Youtube
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
27. mai 2016 - 12:24

20 millioner nye sjåfører kommer på veiene i Kina hvert år, og det skaper grobunn for stadig større trafikkorker, -ulykker og frustrasjon. 

Buss på stylter 

På International Tech Expo-messen i Beijing forrige helg viste det kinesiske selskapet Transit Explore Bus frem en mulig løsning. 

Konseptet er rett og slett en buss som opererer på «stylter» og som dermed ikke krever plass på selve veien, ettersom biler kan kjøre under. 

Bussen er litt over 60 meter lang, 4,5 meter høy og 7,8 meter bred. Den strekker seg over to kjørefelt og skal kunne ta opptil 1400 passasjerer, mens biler opptil to meter høye skal kunne passere under. 

Toppfarten blir cirka 60 kilometer i timen, og bussen kjører selvfølgelig på strøm. De kan erstatte 40 vanlige busser hver, og kutte årlig forbruk av drivstoff med 800 tonn. 

Fullskalamodell i sommer 

Sjefsingeniør Song Yuzhou sier til Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua at bussen har omtrent samme funksjon som en t-bane, men bare innebærer 16 prosent av utbyggingskostnadene og også en brøkdel av tiden. 

Modellen som ble vist frem på teknologimessen i Beijing var bare en miniatyr, men Transit Explore Bus er allerede i ferd med å bygge en fullskalamodell i den kinesiske byen Changzhou, og planlegger å teste den i juli eller august. 

I denne rimelig futuristiske videoen fra et par år tilbake viser selskapet frem konseptet litt mer inngående, og der fremgår det blant at passasjerer vil kunne borde ved hjelp av en heis fra bakkeplan, og at evakuering vil kunne gjøres ved at vinduene slås ned og blir til sklier. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.