KRAFT

Strømkundene tilpasser seg prisen

FLEKSIBLE STRØMKUNDER: Hvis spotprisen øker med 40 prosent, vil forbruket i alminnelig forsyning reduseres med 2 prosent, ifølge en SSB-studie.
FLEKSIBLE STRØMKUNDER: Hvis spotprisen øker med 40 prosent, vil forbruket i alminnelig forsyning reduseres med 2 prosent, ifølge en SSB-studie. Bilde: Colourbox.com
Øyvind LieØyvind Lie
23. mai 2011 - 11:51

Med utgangspunkt i månedsdata for perioden 1996-2010 og en økonometrisk modell finner rapportens forfattere at strømforbruket i alminnelig forsyning faller med 0,05 prosent hvis kraftprisen øker med 1 prosent fra en måned til den neste.

Alminnelig forsyning utgjør om lag 70 prosent av det totale nettoforbruket av elektrisitet i Norge.

Les også: Lik strømpris i hele Norge

Viktig

Rapporten er utarbeidet av Finn Erik L. Pettersen i Norges vassdrags- og energidirektorat og Magne Holstad i SSB.

Hyppigere bytte av strømleverandører, mer innslag av elspotkontrakter og gjennomføring av elektrisitetsøkonomiserende tiltak skulle tilsi at strømkundene i løpet av denne 15-årsperioden har blitt mer bevisste på hva de betaler for strømmen. Det er imidlertid støtte i dataene for at priselastisiteten har blitt mindre i absoluttverdi i siste del av dataperioden, ifølge SSB.

“Selv om prisfølsomheten isolert sett er liten, er det likevel svært viktig for markedsklareringen at det er en prisfleksibilitet i forbruket i alminnelig forsyning”, konkluderer rapporten.

Les også: Flere velger spotpris

2 prosent

Hvis spotprisen øker med 40 prosent og øvrige forklaringsvariabler ligger fast, vil forbruket i alminnelig forsyning ifølge rapporten reduseres med 2 prosent.

Forbrukerne innenfor alminnelig forsynings tilpasser seg prisendringene raskt, ifølge SSB. 80 prosent av forbrukernes respons skjer i samme måned som prisendringen. Etter to måneder er det bare marginale endringer.

Hyppigere bytte av strømleverandører, mer innslag av elspotkontrakter og gjennomføring av elektrisitetsøkonomiserende tiltak indikerer at strømkundene har blitt mer bevisste på hva de betaler for strømmen utover perioden, ifølge rapporten.

Les også:

Mindre respons

Likevel har forbruksresponsen på prisendringer på månedsbasis blitt mindre i løpet av perioden.

“En forklaring kan være at elkjelforbruket utgjør en mindre andel av det totale forbruket i alminnelig forsyning i de siste årene i dataperioden enn i første delen av perioden. En annen grunn kan være at andelen husholdninger med kombinasjonen elektrisk ovn og vedovn eller peis har gått ned i siste del av analyseperioden”, konkluderer rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.