KRAFT

Strømforsyning nærmer seg i Fukushima

Japanske arbeidere har klart å legge en fungerende strømkabel til Fukushima-kraftverket, og håper å ha strømforsyningen tilbake i løpet av helgen.
Japanske arbeidere har klart å legge en fungerende strømkabel til Fukushima-kraftverket, og håper å ha strømforsyningen tilbake i løpet av helgen. Bilde: Scanpix/DIGITALGLOBE
19. mars 2011 - 10:46

Det er nå lagt en fungerende strømkabel til det ulykkesrammede atomkraftverket, men lørdag morgen var det fortsatt nødvendig å legge rundt 1,5 kilometer med strømkabel før kjøleanlegget kunne skrus på, opplyste kraftselskapet TEPCO.

Målet er først å starte opp igjen kjøleanlegget ved reaktor to. Deretter skal kjøleanleggene ved reaktor én, to og tre skrus på. Kjøleanleggene ved reaktor fem og seks får allerede strøm fra dieselgeneratorer.

TEPCO har også boret hull i taket over reaktor fem og seks for å forhindre gasseksplosjoner i atomkraftverket.

Dieselgeneratorer

Arbeiderne klarte natt til lørdag å få i gang en ny dieselgenerator ved reaktor seks, opplyser Japans atomsikkerhetsdirektorat. Strøm fra generatoren ble brukt til å starte opp kjølepumper tilkoblet reaktor nummer fem. Reaktor seks har fra før fått strøm fra en annen dieselgenerator.

– Om de lykkes i å få kjøleanleggene i gang igjen, vil det være et betydelig framskritt, sier atomkraftekspert Eric Moore i FocalPoint Consulting Group.

I mellomtida forsøker arbeidene ved atomkraftverket å kjøle ned reaktorene ved hjelp av vann fra brannbiler og helikoptre.

Sand

Målet med innsatsen er å forhindre overoppheting i reaktorene som kan føre nedsmelting av atombrenselet og i verste fall store utslipp av radioaktive stoffer.

Det har allerede vært eksplosjoner og branner og utslipp av radioaktivitet ved atomkraftverket.

Om nedkjølingen ikke går som ønsket, kan en siste utvei være å begrave reaktorene i sand og betong. Denne løsningen ble benyttet i Tsjernobyl.

Stor kriseinnsats

Krisen ved atomkraftverket er nå klassifisert som en atomulykke på nivå fem. Atomulykken i Tsjernobyl ble til sammenligning klassifisert som nivå sju.

– Jeg ber offentligheten ydmykt om unnskyldning for problemene. Selv om dette skyldes en naturkatastrofe, beklager jeg det sterkt, sier TEPCOs administrerende direktør ifølge avisa Masakata Shimizu.

Atominnsatsen har i stor grad overskygget den øvrige redningsinnsatsen etter det voldsomme jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan den 11. mars. Hittil er i overkant av 7.000 mennesker bekreftet døde etter naturkatastrofen, opplyser japansk politi. I tillegg er flere tusen savnet.

Falsk alarm

Lørdag gikk en nyhet verden rundt om en at en mann var funnet i live etter å ha vært fanget i ruinene i åtte dager, men nyheten var falsk.

Mannen hadde i virkeligheten vært på et evakueringssenter og så reist hjem for å rydde, opplyste pårørende ifølge nyhetsbyrået Kyodo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.