NHO-organisasjonen Norsk Industri spår industridød i 2009, både midlertidig og permanent.
Kraftforbruket i energiintensiv industri kommer til å bli redusert med 20 prosent, på grunn av finanskrisen og politiske vedtak. Det er den største reduksjonen som har vært fra ett år til et annet.
Kraftforbruket reduseres da med syv terawattimer (TWh) og blir det laveste siden 1982, mener NHO-organisasjonen som organiserer om lag 2200 bedrifter med rundt 120 000 ansatte.
Nedleggelser
– Det er dramatikk i disse tallene. Det er en såpass stor endring i forbruket at det nesten er oppsiktsvekkende, sier fagsjef Sindre Finnes i Industri Energi til Teknisk Ukeblad.
Internasjonal handel er på sitt laveste nivå siden 1945, og prisene på produktene fra kraftkrevende industri faller. Det betyr nedleggelser, oppsigelser og permitteringer.
Til sammen blir kraftforbruket på rundt 32 TWh for produsenter av papir, papp, metaller og kjemiske råvarer (energiintensiv industri), mener organisasjonen.
Største reduksjoner
Den største reduksjonen er på 2,2 TWh og kommer fra nedleggelsen av Søderberg-delen av aluminiumsverket på Karmøy.
5 TWh kommer fra permanent og midlertidig reduksjon ved rundt 25 andre kraftkrevende industribedrifter, blant annet innen ferrolegeringer, aluminium og treforedling.
Bedrifter som lager kjemiske råvarer har en stabil utvikling, mener Norsk Industri.

Tøft å investere
Industrien ønsker ikke nedgangen i forbruk velkommen, og håper at politikerne kan bidra til å dempe krisen.
– Vi ønsker å ha et jevnt og stabilt industriforbruk, og at industrien har rammebetingelser til å gjøre nyinvesteringer slik det har vært til nå, sier Sindre Finnes.
– Hvordan er det nå?
– Nå er det mye vanskeligere å få til nyinvesteringer i kraftkrevende industri.
– Hvorfor?
– Det langsiktige bildet er at krafttilgangen til industrien er svekket. Kortsiktig ser vi de laveste konjunkturene siden 1945. Det alvorlige er at krafttilgangen er svekket, og den viktigste hendelsen her er nasjonaliseringen av industriens kraftverk, sier Finnes.
Hjemfallsordningen
Norsk Industri peker på at politikerne avviklet hjemfallsordningen i september 2008, og dermed lar kraftverkene falle tilbake til staten.
Det gjør det vanskelig å gjennomføre nyinvesteringer innen aluminium eller solceller, noe som krever forutsigbar tilgang på kraft i minst 20 år, mener Norsk Industri.
– Det du har igjen nå er kommersielle kontrakter med kraftselskapene. Når du har færre bein å stå på, er det vanskelig. Åslaug Haga lovet plaster på såret med utleieavtaler i 30 år, og ingenting tyder på at det løftet blir oppfylt, sier Sindre Finnes.
Streik 3. juni
Onsdag streiker fagforbundet IndustriEnergi, som er ”luta lei fire år med løftebrudd” fra regjeringen. Deres konklusjon er at ”Industriens kraftsituasjon svekkes alvorlig fram mot 2025”.
Streiken på en rekke industristeder varer i to timer og omfatter nærmere 25.000 arbeidsplasser. Hovedkravet er at industribedrifter skal kunne leie kraftverk i 30 år, som tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga har lovet.
– Industrien må ha langsiktig krafttilgang, og ordningen med å kunne eie kraftverk i 50-60 år har vært viktig. Nå er den muligheten fjernet, sier Sindre Finnes i Norsk Industri, som håper de streikende klarer å endre dette.
Den kraftkrevende industrien hadde i 2008 en eksportverdi på over 100 milliarder kroner.
Hør Industri Energis radioreklame for streiken her.