IT

Strenge krav til Windows 7

Espen Zachariassen
28. jan. 2009 - 07:06
Vis mer

– Hvis vi skal gå over fra XP til Windows 7, har jeg forventninger om bedre sikkerhet og enklere tilpasninger i forhold til våre behov, sier Egil Brækken.

Sent i høst kommer Microsoft med operativsystemet Windows 7, som er en videreforedling av Vista. Forgjengeren fikk en treg start med mange problemer og dermed et rufsete rykte. Mange var skeptiske til å skifte til det nye. Hva mener IT-sjefene om høstens oppfølger?

Arving

Teknisk Ukeblad har spurt et knippe av dem i ulike bransjer, om holdningen til Vista og forventningene til den polerte arvtakeren Windows 7.

IT-direktør Brækken vurderte aldri å investere i Vista.

– I første rekke passet det ikke med våre øvrige omlegginger av IT-driften å skifte operativsystem på maskinene til våre 2400 brukere, forklarer han.

Tungt

Inntrykket var også at Vista ville medføre tunge administrative rutiner og at operativsystemet vill kreve mye ressurser av maskinene. Nå vurderer han etter hvert å anskaffe Windows 7 og har klare forventninger.

– Jeg forventer at det skal bli raskere. I tillegg bør det være større fleksibilitet for innstillinger av sikkerheten. Det gjelder i det hele tatt en nyansering av hva man kan justere i forhold til rettighetene du er tildelt. Enten er du administrator og kan gjøre alle endringer, eller du er kun bruker og kan ikke gjøre noe som helst av endringer, sier Brækken.

– Så Windows 7 skal du ta i bruk hos Hafslund?

– Sannsynligvis, men vi kommer neppe til å stå først i køen i butikken, sier IT-direktøren.

Support

Hos Moelven Industrier føler IT-sjef Geir Morten Holmen et press til å skifte plattform for sine 1200 brukere..

– Vi hoppet over Vista og kommer nok til å gå gradvis fra XP til Windows 7. Det begynner å bli vrient å skaffe oppdaterte drivere i XP, og support vil nok også bli vanskeligere, sier Holmen.

Han gjorde noen raske undersøkelser om Vista før han valgte det bort.

– Jeg leste datapressen, og det var langt mellom suksesshistoriene. Det medfører også store kostnader å oppdatere plattformen, og da venter vi til vi må. Men vi er jo ikke de eneste som hopper over en generasjon. Jeg har hørt om bedrifter som har holdt seg til gamle NT inntil de satset på Vista, sier IT-sjefen.

Grums

– Jeg har lest så mye grums om Vista at vi har holdt oss til XP. Dette fungerer mer enn godt nok for våre 500 brukere, sier IT-direktør Morten Brekk ved Brønnøysundregistrene.

– Hva slags grums?

– Det er den totale mengden av negative medieoppslag om kunder av Microsoft, i hovedsak en rekke innebygde advarsler som gjør det vanskelig å jobbe smidig.

– Hvilke vurderinger har du gjort i forhold til Windows 7?

– Ingen vurderinger, foreløpig, sier Brekk.– Må gi et bedre inntrykk

Etter en uryddig start for Vista, mener Windows-ekspert Michael Cherry at Microsoft må sørge for at folk opplever Windows 7 som stabil og pålitelig.

Han er ekspert på Microsofts operativsystemer og jobber for det uavhengige analyseselskapet Directions on Microsoft.

Kritisk

Cherry opplever Vista som et utmerket operativsystem etter Servicepack 1. Det vil si etter at leverandøren fikk rettet opp en del skavanker som ga Vista et dårlig rykte. Derfor er det kritisk for Microsoft at Windows 7 fungerer prikkfritt fra dag 1 for å unngå startproblemene en gang til.

– Nå må Microsoft sørge for at publikum får et bedre inntrykk av det nye operativsystemet, med stabilitet og pålitelighet, påpeker Michael Cherry.

Utålmodige

Analytiker Brian Gammage hos Gartner mener at folk har vært for utålmodige.

– Det tar gjerne halvannet år før de øvrige produsentene har tilpasset sine programmer og maskinvare til et nytt operativsystem, så mange har nok hatt for høye forventninger for tidlig, sier Gammage til Teknisk Ukeblad.– Brukerne er fornøyde

Microsoft skulle gjerne sluppet barnesykdommene i Vista.

– Her snakker vi om maskinvareleverandører som ikke hadde drivere klare for det nye operativsystemet. Det har ført til at mange stiller seg avventende, sier John Henrik Andersen, direktør for Windows i bedriftsmarkedet hos Microsoft Norge.

– Har ikke prøvd

– Men brukerundersøkelser viser at 90 prosent av de spurte er fornøyd med Vista. Jeg tror at skeptikerne i første rekke er dem som har hørt mye negativt, men ikke prøvd operativsystemet selv, sier Andersen til Teknisk Ukeblad.

Globalt er Vista solgt i 180 millioner eksemplarer, mens en del ombestemmer seg og går tilbake til XP.

– Men netto har vi solgt mye mer Vista enn XP, sier Andersen.

– Lek med tall

Gartner-analytiker Brian Gammage mener Microsoft leker med tall.

– En stor andel pc-er med Vista blir nedgradert til XP, så de tallene holder neppe. Høye salgstall skyldes at det selges mange flere PC-er nå enn da XP kom på markedet, sier Gammage.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.