Presentasjonen av AF Gruppens tall for tredje kvartal foregikk pent og pyntelig, uten blitzregn eller harde spørsmål fra salen.
Pen ordrebok
Konsernsjef Pål Egil Rønn så ut til å være godt humør da han presenterte tallene.
- Ordreboka vår har en positiv og stigende utvikling. Turtallet i selskapet er større og større. Vi har en ny offshore-kontrakt verdt 1,1 mrd. kroner. I tredje kvartal har vi hatt en omsetning på 1,7 mrd og et resultat før skatt på 64 mill. kroner.
Når det gjelder bygg og anlegg vil AF Gruppen satse på Oslo, Kristiansand og Stavanger-regionen.
Rønn er imidlertid ikke fornøyd med byggmargin, og brukte en metafor vi kjenner fra fotball for å beskrive markedssituasjonen:
- Det blir mer strekk i laget overalt. Eiendomsinvesteringer i egen regi går bra. Eiendomsinvesteringer som ikke er i egen regi går dårlig.
Oppkjøp kjerneverdi
Rønn trakk frem oppkjøpet av entreprenør Strøm Gundersen som spesielt vellykket.
Dermed mener han at AF Gruppens har posisjonert seg sterkere innen betongrehabilitering.
- Kjerneverdien vår er vekst gjenomm oppkjøp.
Høydepunktet i presentasjonen var da Rønn la frem AF Gruppens veksthistorie, som stort sett har vært stigende siden etableringen i 1986.
De forventede tallene frem mot 2014 var på vei ut av A-4 arket, omtrent som en graf i et Donaldblad.
Fristilt
Når det gjelder deltakelse i bransjeorganisasjoner har AF Gruppen kjørt en mer ensom-rytter-stil.
- Vil AF Gruppen delta i den nye organisasjonen, der deler av EBA og RIF går sammen, som Skanskas Petter Eiken har foreslått?
- Det er foreløpig ikke gjort noen realitetsvurdering på om det er interessant. Vi står som kjent uten organisatorisk tilhørighet i dag, men vi vil eventuelt gjøre en ny vurdering om organisering når vi ser konturene av det Eiken foreslår.
Rønn legger til at med de plusser og minuser det er å være fristilt har man til nå vurdert fristilling som en fordel.
- Det er også en god løsning for resten av bransjen at det finnes en større aktør som ikke er med i en bransjeorganisasjon.