INDUSTRI

Strålende fornøyde bragd-vinnere

For første gang i historien delte to selskaper ingeniørbragden.

 GLADE: Journalist Tore Stensvold (t.v.) og redaktør Tormod Haugstad (t.h.) fra Teknisk Ukeblad kunne i går kveld overrekke prisen til prosjektdirektør Øystein Haukvik (midten, til venstre) og prosjektdirektør Torstein Vinterstø fra henholdsvis Aker Solutions og Statoil.
GLADE: Journalist Tore Stensvold (t.v.) og redaktør Tormod Haugstad (t.h.) fra Teknisk Ukeblad kunne i går kveld overrekke prisen til prosjektdirektør Øystein Haukvik (midten, til venstre) og prosjektdirektør Torstein Vinterstø fra henholdsvis Aker Solutions og Statoil. Bilde: Peder Qvale

Verdens første undervanns gasskompresjons-anlegg

 • Prosjekt som tar sikte på å øke gassproduksjonen i Åsgard-feltet ved hjelp av en havbunnsstruktur med tørrgasskompressorer.
 • Statoil har over 150 ingeniører på prosjektet, Aker Solutions litt i overkant av 400. I tillegg er flere ingeniører fra underleverandører involvert.
 • Prosjektet leveres fra Egersund i to omganger. Sommeren 2013 blir templaten og manifolden levert. Installeringen skjer senere samme år.
 • Kompressortogene leveres sommeren 2014. I 2014 installeres strøm- og kontrollkabler, mens det tidlig i 2015 blir testing.
 • Produksjonen er ventet å starte første halvdel av 2015.

Gasskompresjon

 • Kompresjonsprosessen er nødvendig for å øke trykket før gassen kan sendes inn i rørledningen til Åsgard B.
 • Kompresjonsenheten består av to tørrgasskompressorer, to pumper, to væskeutskillere og fire kjølere.
 • Ved å plassere kompressoren nærmest mulig brønnhodet vil man kunne produsere mer gass ut av brønnen. Dette fordi sugetrykket til kompressoren vil være lavere enn ved installasjon oppe på en plattform.
 • Når gassen komprimeres får den nok trykk til transporten videre til plattformen. På Åsgard- og Ormen Lange-feltene er planen å bruke en konvensjonell kompressor.
 • Her tas fuktigheten ut av gassen før den komprimeres på havbunnen.

Kilde: Statoil

Det var under festmiddagen på Studentersamfundet i Trondheim i forbindelse med Teknas kursdager at den historiske begivenheten fant sted.  

Underholdt av en opplagt Espen Beranek Holm, mette på lammekjøtt og utørste på øl og vin kunne prosjektdirektør Øystein Haukvik og prosjektdirektør Torstein Vinterstø fra henholdsvis Aker Solutions og Statoil ta i mot prisen fra Teknisk Ukeblads redaktør Tormod Haugstad og journalist Tore Stensvold.

Kan bli viktig

De to selskapene har utviklet et undervanns gasskompresjonssystem som sannsynligvis er første steg på veien mot komplette fjernstyrte undervannsfabrikker.

I juryens begrunnelse står det at «havbunns gasskompresjon innebærer et paradigmeskifte og er et viktig teknologisprang som vil gi store verdier for Åsgard-feltet. Det er et solid skritt på vei mot komplette havbunnsfabrikker og dermed nye muligheter for norsk olje- og gassindustri».

Fjernstyrte ubemannede fabrikker åpner blant annet for utvinning av olje og gass på steder der man vanligvis ikke kommer til – som under isen, på felt svært langt fra land eller på store dyp.

Les mer: Dette er årets ingeniørbragd

Teknisk Ukeblad har som mål å være ledende når det gjelder journalistikk om ny teknologi. Ingeniørbragden gir oss en mulighet til å lage reportasjer om noen av Norges viktigste teknologiprosjekter. Prisen engasjerer også leserne både når det gjelder tips og avstemning. I høst avga omtrent 4000 av leserne stemmer, sier redaktør Haugstad i Teknisk Ukeblad.

Glade

Representantene fra Statoil og Aker Solutions var stolte over å motta prisen.

– Vi gjør dette prosjektet for at det skal være lønnsomt, men vi er samtidig opptatt av de miljømessige virkningene. For Åsgard betyr dette økt utvinning, og vi håper også det åpner opp for at teknologien kan tas i bruk av andre. Dette er et viktig steg på vei mot havbunnsfabrikker, sier Vinterstø i Statoil.

– Dette er en inspirasjon og en håndsrekning til de som har gjort dette mulig. Det er et engasjert team som har drevet med dette i omtrent 25 år. En viktig grunn til at man har kunnet gjøre dette er at man har turt å satse på teknologien, sier Haukvik i Aker Solutions.

Les også:

Skal grave seismikk ned i havbunnen

Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere  

Nærmer seg

De to selskapene har jobbet med teknologien i flere tiår, men det er først nå de nærmer seg et håndfast resultat med en 73 meter lang, 20 meters høy og 44 meter bred struktur som for tiden vokser fram i Egersund.

Gasskompresjonssystemet skal skape nok trykk til å få ut den resterende gassen fra Midgard- og Mikkel-gassreservoarene på Åsgard-feltet, et felt som ligger omtrent 200 kilometer fra kysten av Trøndelag.

I 2015 vil trykket i reservoarene være for lavt til å få stabil produksjon. Denne teknologien er med andre ord utviklet for å øke utvinningen og forlenge levetiden til feltet.

Havbunnsstrukturen inneholder to tørrgasskompressorer, to pumper, to væskeutskillere og fire kjølere som plasseres nær brønnhodene på Midgard (les hvordan prosessen fungerer i faktaboks).

Det er ventet at produksjonen skal starte første halvdel av 2015.

Ikke helt til topps

De fem andre kandidatene som ikke nådde helt opp til i konkurransen om å få årets ingeniørbragd var Umoe Mandal, Prox Dynamics, Thin Film Electronics, Statoil (med sin Hot tap-teknologi) og Gassco.

Les også:

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Denne gjengen gjør jobben der både dykkere og roboter må gi opp

– Kuppelen knuste som en ølboks

Her klatrer Linda utenpå plattformen  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.