Stortingsflertallet vil ha fylkenes bompenge- garantier vurdert

Stortinget ber regjeringen vurdere om det er hensiktsmessig at fylkeskommunene fortsatt skal stille garanti for bompengelån på riksveg.

DSC_0017
DSC_0017 Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. mai 2018 - 12:35

Det var et stort flertall i Stortinget for at tiden er inne til å vurdere om man skal fortsette med fylkesgaranti på bompengeprosjektger som egentlig gjelder vegstrekninger i stalig regi.

Det var Sp-representantene Geir Pollestad, Ivar Odnes, Kari Anne Bøkestad Andreassen, Sigbjørn Gjelsvik som i et såkalt representantforslag tok opp problemstillingen med en garantiordning på riksveganlegg som stadig flere mener er urimelig og unødvendig.

LES OGSÅ: Ap og Sp stemte mot at Sotrasambandet skal bygges som OPS-prosjekt

 Sjelden at garantiansvaret blir utløst

Med det store omfanget som bompengefinansiering har fått på statlige riksveger, fremstår det som urimelig at kommuner og fylkeskommuner skal stille som garantist for staten sine egne veger, heter det i forslaget.

Forslagsstillerne påpeker at det aldri eller svært sjelden skjer at garantiansvaret blir utløst. Delvis fordi finansieringsopplegget er robust med store sikkerhetsmarginer både på anslag for trafikkmengde og rente som legges til grunn. Det legges også opp i stortingsvedtak til at bompengetakstene kan økes og/eller nedbetalingstiden forlenges før garantiansvaret utløses.

Konsekvensene dersom garantiansvaret blir utløst, vil imidlertid være store for de fylkeskommunene/kommunene det gjelder. Staten vil i større grad ha mulighet til å spre risiko.

 Fikk bare Aps og Sps stemmer

Forslaget som ber regjeringen sørge for at staten overtar garantiansvaret for eksisterande bompengeprosjekt på riksveg, fikk bare Arbeiderpartiets og Senterpartiets støtte under behandlingen i Stortinget.

Allikevel gikk flertallet inn for å be regjeringen vurdere  hensiktsmessigheten ved ordningen, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

LES OGSÅ: Innføring av bompenger på Autobahn er blitt advokatmat for milliarder

 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.