BYGG

Stortingets kontorbygg klart til bruk

Stortingspresidenten: – Det viste seg å være et svært komplisert bygg.

Stortingets kontorbygg i Prinsens gate har blitt pusset opp.
Stortingets kontorbygg i Prinsens gate har blitt pusset opp.Foto: Morten Brakestad

Drøyt 100 stortingsrepresentanter og ansatte fra fire partier får nye kontorer når de kommer på jobb mandag 14. januar.

Fremskrittspartiet (FrP), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H) og Arbeiderpartiet (A) flytter inn, slik at deres representanter og gruppeansatte kan ta i bruk sine nye kontorer. 

Les også

Det har hatt sin pris. Prosjektet sprakk med over 1,2 milliarder kroner. Til slutt måtte både stortingsdirektøren og stortingspresidenten byttes ut. Stortingspresident Tone W. Trøen tok over presidentklubben fra Olemic Thommessen og har siden i fjor vår styrt etter det sist oppjusterte budsjettet på 2,3 milliarder kroner. 

Trygt og sikkert

Prinsens gate 26 er et av nabobygene til den historiske stortingsbygningen. Her er 7.770 kvadratmeter over seks etasjer pusset opp, samtidig som den gamle fasaden ut mot Wessels plass er beholdt.

 Trøen nøler litt på NTBs spørsmål om det har vært verdt det.

Stortingspresident Tone Trøen viste frem Stortingets oppussede kontorbygg i Prinsens gate 26 til pressen fredag 4. januar. Foto: Morten Brakestad

– Jeg, og jeg tror hele Stortinget, er først og fremst glade for at vi nå kan ferdigstille prosjektet. Det har vært svært krevende over mange år. Nå har vi fått et funksjonelt, nyrestaurert bygg som er trygt og sikkert.

– Men har det vært verdt pengene?

– Det er vanskelig for meg å svare ja eller nei på det spørsmålet. Dette er blitt et trygt og sikkert bygg. Det viste seg også å være et svært komplisert bygg, noe jeg også regner med at evalueringen vil vise.

Viktig lærdom

Under en omvisning med pressen fredag ble det opplyst at en stor del av kostnadene har gått med til å øke sikkerheten. Blant annet har vinduene fått dobbel sikring – et tiltak som fulgte av 22. juli-rapporten.

Les også

Aftenposten avdekket i fjor høst at i tillegg til selve byggesprekken på 1,2 milliarder kroner, kan ytterligere 219 millioner påregnes i ekstrakostnader i tilknytning til prosjektet. Oppgraderingen av Wessels plass er dessuten økt fra 11 til rundt 60 millioner kroner.

Trøen understreker at byggeprosjektet skal evalueres grundig. Selve fasiten for den endelige sluttregningen kommer «i løpet av 2019».

– En viktig lærdom er at et lignende prosjekt i fremtiden skal få en helt annen organisering, sier hun.

Stortingets byggeprosjekt i 2019

  • 14. januar flytter Frp, A, Krf og Høyre inn i Prindsens gate 26. Alle møterommene i byggets toppetasje er klare til bruk.
  • Noe arbeid med å sette i stand gateløp og fortau, som etter planen skal være sluttført slik at hovedinngangen kan åpne rundt månedsskiftet februar–mars.
  • Varemottaket under Wessels plass er planlagt tatt i bruk i løpet av første kvartal, avhengig av tilgjengelighet til innkjøringen i forbindelse med arbeider i Rådhusgata.
  • Gatene rundt bygget som har vært stengt siden anleggsperioden startet åpnes. Disse gatene var en av hovedtraséene for rutebusstrafikken gjennom Oslo sentrum før byggestart. Slik blir det igjen i løpet av januar.
  • Siste fase i prosjektet er å fornye avløpssystemet i Rådhusgata, der tunnelen til varemottaket har sin åpning.
  • Innkjøringstunnelen til varemottaket går under Nedre Vollgate. Arbeidet med gateløp og fortau i denne gaten blir ferdig i innen utgangen av februar.
  • I byggeperioden har Wessels plass vært anleggsområde med brakker for anleggskontor, riggområde for byggekran og losseområde for byggematerialer. I løpet av første kvartal blir brakkene fjernet sammen med andre synlig spor etter anleggsperioden.

Kilde: Stortinget.no

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.