BYGG

Stortingets kontorbygg klart til bruk

Stortingspresidenten: – Det viste seg å være et svært komplisert bygg.

4. jan. 2019 - 16:26

Drøyt 100 stortingsrepresentanter og ansatte fra fire partier får nye kontorer når de kommer på jobb mandag 14. januar.

Fremskrittspartiet (FrP), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H) og Arbeiderpartiet (A) flytter inn, slik at deres representanter og gruppeansatte kan ta i bruk sine nye kontorer. 

Hirtshals på Nordjylland skal bli utslippsfri havn. Norwegian Hydrogen er med på et EU-prosjekt som skal bidra med hydrogenverdikjede. Vindturbiner skal produser e fornybar kraft til elektrolyse av vann.
Les også

Skal produsere 500 tonn hydrogen årlig

Det har hatt sin pris. Prosjektet sprakk med over 1,2 milliarder kroner. Til slutt måtte både stortingsdirektøren og stortingspresidenten byttes ut. Stortingspresident Tone W. Trøen tok over presidentklubben fra Olemic Thommessen og har siden i fjor vår styrt etter det sist oppjusterte budsjettet på 2,3 milliarder kroner. 

Trygt og sikkert

Prinsens gate 26 er et av nabobygene til den historiske stortingsbygningen. Her er 7.770 kvadratmeter over seks etasjer pusset opp, samtidig som den gamle fasaden ut mot Wessels plass er beholdt.

 Trøen nøler litt på NTBs spørsmål om det har vært verdt det.

Stortingspresident Tone Trøen viste frem Stortingets oppussede kontorbygg i Prinsens gate 26 til pressen fredag 4. januar. <i>Foto:  Morten Brakestad</i>
Stortingspresident Tone Trøen viste frem Stortingets oppussede kontorbygg i Prinsens gate 26 til pressen fredag 4. januar. Foto:  Morten Brakestad

– Jeg, og jeg tror hele Stortinget, er først og fremst glade for at vi nå kan ferdigstille prosjektet. Det har vært svært krevende over mange år. Nå har vi fått et funksjonelt, nyrestaurert bygg som er trygt og sikkert.

– Men har det vært verdt pengene?

– Det er vanskelig for meg å svare ja eller nei på det spørsmålet. Dette er blitt et trygt og sikkert bygg. Det viste seg også å være et svært komplisert bygg, noe jeg også regner med at evalueringen vil vise.

Viktig lærdom

Under en omvisning med pressen fredag ble det opplyst at en stor del av kostnadene har gått med til å øke sikkerheten. Blant annet har vinduene fått dobbel sikring – et tiltak som fulgte av 22. juli-rapporten.

Neptun Glomfjord Green Ammonia AS skal produsere hydrogen basert på elektrolyse med vannkraft i Glomfjord Industripark.
Les også

Kastet ut Freyr – gir strømmen til selskap som ikke har tomt

Aftenposten avdekket i fjor høst at i tillegg til selve byggesprekken på 1,2 milliarder kroner, kan ytterligere 219 millioner påregnes i ekstrakostnader i tilknytning til prosjektet. Oppgraderingen av Wessels plass er dessuten økt fra 11 til rundt 60 millioner kroner.

Trøen understreker at byggeprosjektet skal evalueres grundig. Selve fasiten for den endelige sluttregningen kommer «i løpet av 2019».

– En viktig lærdom er at et lignende prosjekt i fremtiden skal få en helt annen organisering, sier hun.

Vis mer
Sluttproduktet er et fint pulver som brukes i termiske sprøyter. Det kreves ikke spesialutstyr, men sprøytemaskinene må konfigureres slik at de har rett temperatur og hastighet for å legge ThermaSiC.
Les også

Dette pulveret kan bli milliardindustri

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.