BYGG

Stortingets kontorbygg klart til bruk

Stortingspresidenten: – Det viste seg å være et svært komplisert bygg.

4. jan. 2019 - 16:26

Drøyt 100 stortingsrepresentanter og ansatte fra fire partier får nye kontorer når de kommer på jobb mandag 14. januar.

Fremskrittspartiet (FrP), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H) og Arbeiderpartiet (A) flytter inn, slik at deres representanter og gruppeansatte kan ta i bruk sine nye kontorer. 

Enova lanserte tre nye støtteordninger for energitiltak i eksisterende bygg i september 2023. Disse videreføres.
Les også

Enova viderefører energitilskudd – første søknadsfrist nærmer seg

Det har hatt sin pris. Prosjektet sprakk med over 1,2 milliarder kroner. Til slutt måtte både stortingsdirektøren og stortingspresidenten byttes ut. Stortingspresident Tone W. Trøen tok over presidentklubben fra Olemic Thommessen og har siden i fjor vår styrt etter det sist oppjusterte budsjettet på 2,3 milliarder kroner. 

Trygt og sikkert

Prinsens gate 26 er et av nabobygene til den historiske stortingsbygningen. Her er 7.770 kvadratmeter over seks etasjer pusset opp, samtidig som den gamle fasaden ut mot Wessels plass er beholdt.

 Trøen nøler litt på NTBs spørsmål om det har vært verdt det.

Stortingspresident Tone Trøen viste frem Stortingets oppussede kontorbygg i Prinsens gate 26 til pressen fredag 4. januar. <i>Foto:  Morten Brakestad</i>
Stortingspresident Tone Trøen viste frem Stortingets oppussede kontorbygg i Prinsens gate 26 til pressen fredag 4. januar. Foto:  Morten Brakestad

– Jeg, og jeg tror hele Stortinget, er først og fremst glade for at vi nå kan ferdigstille prosjektet. Det har vært svært krevende over mange år. Nå har vi fått et funksjonelt, nyrestaurert bygg som er trygt og sikkert.

– Men har det vært verdt pengene?

– Det er vanskelig for meg å svare ja eller nei på det spørsmålet. Dette er blitt et trygt og sikkert bygg. Det viste seg også å være et svært komplisert bygg, noe jeg også regner med at evalueringen vil vise.

Viktig lærdom

Under en omvisning med pressen fredag ble det opplyst at en stor del av kostnadene har gått med til å øke sikkerheten. Blant annet har vinduene fått dobbel sikring – et tiltak som fulgte av 22. juli-rapporten.

Her ligger de fire bussholdeplassene som skal oppgraderes.
Les også

Vegvesenet skal ruste opp en rekke bussholdeplasser langs riksvei 80

Aftenposten avdekket i fjor høst at i tillegg til selve byggesprekken på 1,2 milliarder kroner, kan ytterligere 219 millioner påregnes i ekstrakostnader i tilknytning til prosjektet. Oppgraderingen av Wessels plass er dessuten økt fra 11 til rundt 60 millioner kroner.

Trøen understreker at byggeprosjektet skal evalueres grundig. Selve fasiten for den endelige sluttregningen kommer «i løpet av 2019».

– En viktig lærdom er at et lignende prosjekt i fremtiden skal få en helt annen organisering, sier hun.

Vis mer
Framleggelsen av Forsvarets langtidsplan på KV Bjørnøya 5. april 2024. Statsminister Jonas Gahr Støre 5. april 2024. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Les også

EU-invitasjon splitter regjeringen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.