BYGG

Stortinget vurderer ombygging – kan koste over 1,9 milliarder kroner

Stortinget utreder et nytt byggeprosjekt. Foreløpig er det på et tidlig stadium, men prislappen kan bli på over 1,9 milliarder kroner.

Det er tilbygget som vender ut mot Akersgata som omtales som «utdatert». Stortinget vurderer nå oppussing og ombygging.
Det er tilbygget som vender ut mot Akersgata som omtales som «utdatert». Stortinget vurderer nå oppussing og ombygging. Foto: Torstein Bøe/NTB
30. nov. 2023 - 14:17

– Alle konsepter innebærer høye kostnader, der selv nullalternativet har en samlet forventet kostnad på nærmere 1,9 milliarder kroner i nåverdi over analyseperioden, heter det i en utredning Stortinget har mottatt fra Statsbygg.

Stortinget understreker at ingenting er besluttet ennå.

Prosjektet omfatter i hovedsak to deler av bygningsmassen på Stortinget:

  • Tilbygget som ligger helt inn mot den gamle stortingsbygningen i Akersgata, og som ble bygget i 1956.
  • Det såkalte komitéhuset som Stortinget i dag leier av herreklubben Norske Selskab.

– Administrasjonen har igangsatt et prosjekt som nå er i tidligfase, den såkalte konseptfasen, opplyser Stortinget.

Oslo 20240207. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)  etter den muntlige spørretimen i Stortinget-Foto: Terje Bendiksby / NTB
Les også

Støre om EUs kritikk: – Mye av det som sies om Norge, er feil

– Utdatert

Statsbygg er koblet inn i prosjektet.

– Stortingsbygningens fløy mot Akersgata, som sto ferdig i 1956, har stort behov for vedlikehold. Den tekniske tilstanden er utdatert, og det er behov for større tiltak for å sikre gode arbeidsforhold. Samtidig skal kulturhistoriske verdier og sikkerhetsbehov ivaretas, skriver Stortinget.

I tillegg skal Stortinget vurdere leieavtalen på komitéhuset, som utløper i 2029.

– Det er et potensial for å utnytte eid bygningsmasse mer effektivt og bærekraftig. Mulighet for å innplassere lokaler for komitéarbeid og høringer i eid bygningsmasse i tilbygget er årsaken til at de to behovene nå utredes samlet.

Les også

Danskene reagerer på Vedums ønske om å kutte kraftkabler

Beslutning i juni

Stortingets presidentskap tar sikte på å bestemme seg i juni 2024 for hvilken plan de går for. Deretter skal Stortinget stemme over det i plenum.

Sist gang Stortinget gjennomførte et byggeprosjekt, endte det i en stor skandale. Kostnadene ble langt høyere enn planlagt, og Stortinget fikk kritikk for å selv være byggherre, framfor å benytte Statsbygg.

Prosjektet handlet om å pusse opp nabogården til Stortinget, der mange av kontorene ligger, og bygging av en ny og lang tunnel inn til garasjen.

I utgangspunktet var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder kroner, men prislappen endte på over 2,1 milliarder kroner.

Les også

Klippet snora på ny motorvei en måned tidligere enn planlagt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.