PROSJEKTER

Stortinget rakk ikke å bevilge pengene i vår: Vegvesenet må utsette E39-anbud

Regjeringens behandling av saken i løpet av sommeren avgjør om veien blir ferdig i tide.

Stortinget rakk ikke å bevilge midler til E39 Lønset-Hjelset i vårsesjonen, så Vegvesenet må utsette anbudskonkurransen for veiprosjektet til i høst. Bildet viser det planlagte krysset ved Hjelset og veilinja sett fra øst mot vest.
Stortinget rakk ikke å bevilge midler til E39 Lønset-Hjelset i vårsesjonen, så Vegvesenet må utsette anbudskonkurransen for veiprosjektet til i høst. Bildet viser det planlagte krysset ved Hjelset og veilinja sett fra øst mot vest. Illustrasjon: Statens vegvesen
26. juni 2020 - 12:53

Statens vegvesen må avvente utlysning av totalentreprisen for ny E39 Lønset-Hjelset til bompengeproposisjonen er godkjent i statsråd. Det opplyser Vegvesenet i en melding de har sendt ut i dag.

Etter at bompengedebatten sørget for at prosjektet ikke fikk penger i 2019-statsbudsjettet i fjor høst, var håpet at midlene skulle komme i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår.

Nå er det imidlertid klart at bompengeproposisjonen heller ikke blir behandlet i Stortinget i vårsesjonen 2020.

Regjeringen legger frem langtidsplanen for forsvaret i dag. Statsminister Jonas Gahr Stør og forsvarsminister Bjørn Arild Gram i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Styrker Forsvaret med 600 milliarder

Kan rekke sykehusåpning

Vegvesenet har imidlertid håp om at veien kan bli ferdig før det nye fellessykehuset for Romsdal og Nordmøre - som vil bli en destinasjon for mange av trafikantene på nyveien - åpner i 2024.

Skulle bompengeforslaget bli fremmet i statsråd i sommer og deretter oversendt Stortinget for vedtak i høstsesjonen 2020, vil nemlig veien likevel kunne være ferdig bygget innen utgangen av 2023. 

– Vi har hatt som mål å ferdigstille den nye veien før åpningen av det nye Sjukehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset, som etter dagens plan skal ferdigstilles i desember 2023 og ha full drift våren 2024. Samtidig er vi avhengig av at bompengeforslaget blir godkjent i statsråd og oversendt til Stortinget før vi kan gå videre. Siden anbudet nå trolig ikke kan lyses ut før tidligst i august, må vi belage oss på å justere fremdriften noe, sier Halgeir Brudeseth, prosjektleder i Statens vegvesen.

Oslo 20240121. Slaps og snø i Oslo. Væromslaget skaper generelt glatte og våte veier lokalt på Østlandet.Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Les også

Elektrifiseringen i Oslo har ikke gått for raskt

Sommeren avgjør framdriften

Når bompengeproposisjonen er godkjent i statsråd vil anbudet kunne lyses ut med forbehold om Stortingets godkjennelse. Det er Samferdselsdepartementet som eventuelt vil gi aksept for at prosjektet kan lyses ut med dette forbeholdet. 

Anbudsprosessen for E39 Lønset-Hjelset er ventet å ta rundt et halvt år, og forventet byggetid er mellom to og et halvt og tre år. 

Det betyr at dersom anbudet lyses ut i august 2020, kan det bli byggestart våren 2021 og ferdigstillelse i løpet av 2023. Hvis utlysningen må vente til etter at Stortinget har gjort sitt vedtak i høstsesjonen så betyr dette ferdigstillelse våren 2024. 

E39 Lønset-Hjelset skal lyses ut som en totalentreprise med alle fag inkludert. Anskaffelsen inkluderer både prosjektering og bygging av den nye veien, og konkurransen vil bli avholdt med forhandling og forutgående prekvalifisering.

Enova får mange spørsmål om detaljer i de to nye programmene for ammoniakk- og  hydrogen som nulluitslippsdrivstoff. Søknadsfriste er 22. mars 2024. Enova planlegger ny runde til høsten.
Les også

Pengestøtte løser «høna-og-egget»-problem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.