– Både Stortinget og Slottet kan rase sammen hvis det kommer et nytt jordskjelv like sterkt som det som rammet Oslo i 1904, sier sivilingeniør Øystein Løset i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) til Dagsavisen.
I loven
I revisjonen av plan- og bygningsloven fra 2005 ble det tatt inn en egen standard for jordskjelvlaster, noe som innebærer at alle nye bygg og anlegg etter den tid er dimensjonert med tanke på jordskjelv.
Bygg fra før 2005 er imidlertid mer usikre, men RIF innser at det å sikre samtlige bygg er en uoverkommelig oppgave. De vil imidlertid ha sikring av de aller viktigste byggene i Norge.
– Etter et stort jordskjelv er det avgjørende at en del samfunnsfunksjoner fortsetter å fungere. Derfor må sykehus, brannstasjoner, redningssentraler, kraftforsyning og også Stortinget og regjeringskontorer tåle jordskjelv, mener Løset.

Jordskjelv hele tiden
Han får støtte fra forsker Hilmar Bungum ved jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller.
– Vi har små jordskjelv i Oslo-området hele tiden. Det kan drøye 200 år til det neste store skjelvet, men det kan også komme i morgen, sier han til Dagsavisen.
– Nei
Kommunal- og regionaldepartementet er imidlertid ikke på glid.


"Et forslag om å eventuelt kunne gi statlige pålegg om å jordskjelvsikre alle eksisterende, samfunnskritiske byggverk, vil være et svært inngripende tiltak med betydelige økonomiske konsekvenser", skriver departementet i et brev til RIF.
De mener hver enkelt byggeier selv må ta initiativ til sikring.