OLJE OG GASS

Stort potensial i Peregrino

Statoil utforsker Peregrino-feltet videre, og kan bygge det ut med tilsvarende løsning som i dag.
Statoil utforsker Peregrino-feltet videre, og kan bygge det ut med tilsvarende løsning som i dag. Bilde: Statoil
Maiken Ree
11. apr. 2011 - 14:35

I skrivende øyeblikk borer Statoil en undersøkelsesbrønn på Peregrino-feltets sørflanke. Når denne er fullført skal selskapet i gang med nok en brønn i området.

Forventninger

Første fase av Peregrino-utbyggingen består av to bore- og brønnhodeplattformer, og et flytende produksjonsskip (FPSO). Statoil har store forventninger om å finne ytterligere ressurser i Peregrino-området.

Hva som blir en eventuell fase to-utbygging gjenstår å se når resultatene fra brønnene er klare.

– Finner vi et godt ressursgrunnlag kan feltet bli bygd ut med en tilsvarende løsning som i dag. En minimumsløsning vil være en undervannsutbygging knyttet til den eksisterende installasjonen, sier Statoils direktør for internasjonal utvikling og produksjon, Peter Mellbye, til Teknisk Ukeblad.

Konserndirektør i StatoilHydro, Peter Mellbye, var veldig fornøyd med det ha kalte en betydelig opptrapping av StatoilHydros aktivitet i USA da han presenterte milliardavtalen som er inngått med USAs største gassprodusent Chesapeake.
Peter Mellbye, direktør for internasjonal utvikling og produksjon. Knut Falch/Scanpix

Les også: Produksjonen i gang på Peregrino

20 prosent

Statoil har allerede påvist ressurser på rundt 100 millioner fat oljeekvivalenter sørvest for Peregrino.

Peregrino-feltet startet produksjonen av olje forrige uke, og i dag meldte Statoil om at de var i gang med produksjonen fra sitt største utenlandske egenopererte felt.

– Ambisjonen er å ha 20 prosent utvinningsgrad fra feltet, ved hjelp fra vanninjeksjon. Vi håper på å kunne få den høyere, men å tallfeste dette vil være feil, sier Mellbye.

Les også: Klar for Peregrinos utfordringer

Horisontale brønner

Oppsidepotensialet ligger i måten Statoil borer brønnene på, ved hjelp av avansert horisontal brønnteknologi. Feltet inneholder 300 til 600 millioner fat utvinnbare ressurser, men oljen er av veldig tung og viskøs kvalitet.

I tillegg til vanninjeksjon har Statoil også klargjort for injeksjon av polymerer, som kan gi ytterligere økt utvinning.

– Vi må nå se hvordan reservoaret responderer på produksjonen før vi tar videre beslutninger om metoder for økt utvinning, sier Mellbye.

Les også: Statoil selger 40 prosent av oljefelt i Brasil

Kake og lunsj

I dag produserer Peregrino-feltet 5.000 fat olje her dag, men i løpet av 12 måneder har Statoil som ambisjon å komme på et produksjonsnivå på 100.000 fat per dag.

– Denne uken feirer vi med kake og lunsj for de ansatte, mens det blir en større markering i mai i Brasil, sier Mellbye.

Peregrino-feltet ligger 85 kilometer utenfor kysten av Brasil, i Campos-bassenget. Feltet planlegges utbygd med 37 brønner, hvorav fem er vanninjektorer. Feltet ble funnet i 1994, og Statoil har 60 prosent eierskap mens partner Sinochem har 40 prosent.

Les også: Peregrino blir Statoils eksamen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.