OLJE OG GASS

Stort olje- og gassfunn for Statoil

Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
1. apr. 2011 - 12:11

Statoil har på kort varsel innkalt til pressekonferanse klokken tolv i dag. Bakgrunnen for pressekonferansen er et betydelig funn på Skrugard-prospektet i Barentshavet.

Ifølge Oljedirektoratet er det funnet både olje og gass. – Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom 25 og 40 millioner standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar olje, og 2-7 milliarder Sm3 utvinnbar gass. Det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Videre avgrensning av funnet vil bli vurdert, står det i en pressemelding fra OD.

Til sammenligning har Goliat 30,6 millioner Sm3 olje og 7,3 millarder Sm3 gass.

God oljekvalitet

Brønnen, som er boret med riggen Polar Pioneer, har påvist en gasskolonne på 33 meter og en oljekolonne på 90 meter. Oljen er av lett og fin produserbar kvalitet, skriver Statoil i en pressemelding.

Dette gir estimerte volumer på mellom 150 og 250 millioner fat utvinnbare olje-ekvivalenter (o.e.) i funnet, samtidig som Statoil ser muligheter for ytterligere oppside i lisensen på inntil 250 millioner fat, totalt 500 millioner fat o.e.

Gro Gunleiksrud Haatvedt i Statoil sier det er stor sannsynlighet for at oppsidepotensialet i ressursestimatet innfris. Det vil i så fall tilsvare en størrelse på to Goliat-felt.

- Stemningen i Statoil er svært positiv og dette gir kjempeenergi til Statoil og hele leteorganisasjonen i selskapet.Det sier noe om en fremtid i Barentshavet, sier Haatvedt til Teknisk Ukeblad.

Brønnen er boret omlag 110 kilometer nord for Snøhvitfeltet. Hensikten med brønnen var å påvise petroleum i midtre og nedre jura reservoarbergarter (Stø og Normelaformasjonene). Brønnen påviste gass og olje i Støformasjonen og olje i Nordmelaformasjonen.

Gjennombrudd

- Funnet på Skrugard er betydelig og et gjennombrudd for frontier-leting i Barentshavet. Dette åpner en ny oljeprovins som kan gi ytterligere ressurstilvekst, sier konserndirektør for leting i Statoil, Tim Dodson.

Han understreker at det er for tidlig å si noe om det totale potensialet i området, men drister seg likevel til å karakterisere Skrugard-funnet som den viktigste letehendelsen på norsk sokkel de siste ti årene. Funnet er viktig for å opprettholde aktiviteten i teknologi- og kompetansemiljøene i oljeindustrien fremover.

Historisk sett har det tatt i gjennomsnitt mellom 10 - 15 år fra funn til produksjon. Ifølge Gro Gunleiksrud Haatvedt vil Statoil forsøke å korte ned tiden til Skurgard-funnet blir utbygd.

- Goliat tok 13 år å bygge ut, mens Norne tok seks år. Vi har ambisjon om å være nærmere Norne enn Goliat i tidsaspekt, sier Haatvedt.

Statoil driver fortsatt analyser og innsamlig av data både på riggen og på land. Disse vil kunne si mer om størrelse og kvaliteten på funnet.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til ble det hasteinnkalt til pressekonferanse som følge av at resultatene var lekket til italiensk presse. Det italienske selskapet Eni er partner i brønnen.

Dette er den første letebrønnen i utvinningstillatelse 532. Tillatelsen ble tildelt i 20. konsesjonsrunde.

Brønn 7220/8-1 bores av boreinnretningen Polar Pioneer, som etterpå skal til Norskehavet for å bore produksjonsbrønner på Skarvfeltet der BP Norge AS er operatør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.