NETTARKIV

Største norske i utlandet

Omstridt: Salween-deltaet.
Omstridt: Salween-deltaet. Bilde: Salween Watch
Ole K. Helgesen
23. mars 2006 - 10:05
Vis mer

I 1978 var Norconsult verdens største eksportør av rådgivende ingeniørtjenester. I dag representerer den internasjonale delen noe over 20 prosent av virksomheten og selskapet er fortsatt den største norske aktøren mot utlandet. Hovedtyngden av den internasjonale aktiviteten går mot utviklingsland i den tredje verden. Norconsult er store innen vannkraft.Fikk kritikk for Burma-anbefaling

Internasjonale miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner reagerte kraftig i 2003 da Norconsult gikk inn for en større vannkraftutbygging i Shan-staten i Burma. Organisasjonene Earthrights International (ERI) og International Rivers Network (IRN) var flengende i sin kritikk av Norconsults rolle i utbyggingsplanene for regionen rundt elva Mekong.

Mekong danner livsgrunnlaget for millioner av mennesker. Ifølge den norske organisasjonen FIVAS har 40 millioner mennesker fisk fra Mekong som sin viktigste proteinkilde. Nomader i Sør-Kina, landsbyfolk i Burma, bønder og fiskere i Thailand, Kambodsja, Laos og Vietnam er alle avhengige av Mekong og ressursene fra elva. Norconsult la frem en tre-alternativs masterplan for denne utbyggingen, hvor det siste alternativet inkluderte utbygging av Salween-elva i Shan-staten. Dette er den mest omstridte utbyggingen.

I februar meldt interesseorganisasjonen Salween Watch at Burma, Thailand og Kina stadig presser fram planene om utbygging av Salween-elva.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.