INDUSTRI

Storslagen skotsk satsning

400 TURBINER: Tidevannsparken som MeyGen vil bygge utenfor Skottland blir på hele 400 megawatt (MW). Her skal man blant annet bruke 1 MW-turbinen Atlantis AK1000 som har en rotordiameter på 18 meter, er 22,5 meter høy og veier 1300 tonn.
400 TURBINER: Tidevannsparken som MeyGen vil bygge utenfor Skottland blir på hele 400 megawatt (MW). Her skal man blant annet bruke 1 MW-turbinen Atlantis AK1000 som har en rotordiameter på 18 meter, er 22,5 meter høy og veier 1300 tonn. Bilde: Atlantis
Kjetil Malkenes Hovland
16. nov. 2010 - 10:18

Skottland begynner for alvor på det de kaller revolusjonen innen havenergien.

Selskapet MeyGen planlegger å installere totalt 400 megawatt (MW) tidevannsturbiner fra Atlantis og TGL i Inner Sound.

Konsortiet bak MeyGen, Morgan Stanley (45 %), International Power (45 %) og Atlantis (10 %), har nå fått løyve fra myndighetene til å utvikle prosjektet.Gigantisk turbinpark

Dermed får tidevannsparken større installert effekt enn det som per i dag er verdens største havvindpark, Thanet på 300 MW. Og tidevannsturbiner er mer effektive enn vindturbiner.

Driftstiden for vindkraft til havs ligger på rundt 3000 driftstimer per år, mens tidevannsturbiner i gjennomsnitt leverer 3750 fullasttimer, ifølge en analyse av havenergipotensialet som Sweco Grøner, Econ og Kjeller Vindteknikk laget for Enova i 2007.

Atlantis AK1000, en av turbinene som skal brukes i Skottland, har en rotordiameter på 18 meter, er 22,5 meter høy og veier 1300 tonn, og har en effekt på en megawatt. Skottene ser en ny storindustri i havenergien.

Tidevannskraft: <br/> Hammerfest kan vinne i Skottland

– Norge bør se dette

– Når folk snakker om havvind i Norge, synes jeg de også skal se litt på dette med havenergi. Vi kan bruke fellesbegrepet «marin fornybar energi», sier administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea, som organiserer bedrifter innen vind- og havenergi i Norge, til Teknisk Ukeblad.

– Skottene har store planer. Ser du industrielle muligheter for Norge på dette feltet?

– Jeg tror kanskje norsk industri bør se på mer enn vindkraft framover. Norsk verftsindustri kan levere mange intelligente løsninger til denne nye bransjen, sier Isachsen.

Vil forsyne Lofoten med tidevannsstrøm

Tidevannsenergien skyter fart

Totalt 1600 MW

Den nye skotske turbinparken skal dekke et område på bare 3,3 kvadratkilometer mellom øye Stroma og fastlandet ved Caithness i Nord-Skottland.

Til sammen kan sundet Pentland Firth komme til å få en total strømproduksjon på 1600 megawatt (MW). Det nye prosjektet er selve kronjuvelen i de planlagte prosjektene i sundet, mener MeyGen-sjef Dan Pearson.

– MeyGen har potensial til å bli et flaggskip innen havenergi, sier han i en pressemelding.

– Men først må vi gjøre det potensialet om til virkelighet.

Først i 2020 regner man med å ha installert hele parken. Til å begynne med skal noen få turbiner på plass for å gjøre miljøvurderinger.

Det blir noen av typen TGL Rolls-Royce på 500 kW, og noen Atlantis AK1000 på en megawatt hver.

Norske Hydra Tidal tester for tiden et tidevannskraftverk på 1,5 MW.

Les saken:

Les også: Støtter tidevann og jordvarme

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.