FORSVAR

Støre: Norge sender seks F-16 jagerfly til Ukraina

I år skal Norge starte donasjonen av i alt seks F-16 jagerfly til Ukraina, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Norge skal begynne å sende F-16-fly i løpet av året.
Norge skal begynne å sende F-16-fly i løpet av året. Foto: Arash A. Nejad
10. juli 2024 - 13:38

– Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland. Norge har nå bestemt at vi vil donere seks F-16 jagerfly til Ukraina. Vi tar sikte på å begynne donasjonene i løpet av 2024, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I fjor, på Ukrainas uavhengighetsdag, kunngjorde regjeringen beslutningen om å donere et antall F-16-fly til Ukraina i rammen av et flernasjonalt samarbeid, ledet av Danmark, Nederland og USA.

– Helt siden krigens utbrudd har Ukraina blitt rammet av russiske luftangrep. De har ført til store lidelser for den ukrainske befolkningen og store materielle ødeleggelser, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram. <i>Foto:  Arash A. Nejad</i>
Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto:  Arash A. Nejad

Norge har siden i fjor høst bidratt med trening av ukrainske jagerflypiloter i Danmark, og Norge vil støtte opplæringen også framover, sier Støre.

Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba har uttrykt stor takknemlighet for norsk støtte til luftvern, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Landene som deltar i kampflykoalisjonen donerer flyskrog til Ukraina og det pågår et arbeid for å sikre Ukraina ulike våpentyper til jagerflyene. Etter hvert som Ukraina får flere utdannede piloter og støttepersonell, vil partene i koalisjonen fylle på med flere fly.

Norge faset ut F-16 jagerfly i 2021 i forbindelse med innfasingen av det nye kampflyet F-35.

Ansatte i Kystvakten er bekymret for rekrutteringen. De mener pensjons- og lønnsvilkårene ikke er konkurransedyktige og melder at det går ut over stemningen på jobb. Torgeir Tangedal, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon i Kystvakten, og Hanne Haug, logistikk- og materialbefal på KV Svalbard.
Les også

Kystvakten-ansatte slår alarm: – Bør finne seg noe annet å gjøre

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.