Stor fergekontrakt utlyst på Sunnmøre

En fergejobb av de helt store er sendt ut på anbud. Den omfatter drift av sambandene Sykkylven-Magerholm og Hareid-Sulesund i henholdsvis 11 og 12 år. Interesserte rederier må gi anbud innen 12. desember.

Norled kjører "Høgsfjord" mellom Hareid og Sulesund inntil videre. Fra og med 1. janaur 2019 blir den erstattet av en ny og større båt.
Norled kjører "Høgsfjord" mellom Hareid og Sulesund inntil videre. Fra og med 1. janaur 2019 blir den erstattet av en ny og større båt. Bilde: Norsk Skipsfartsforum
26. sep. 2016 - 01:16

Begge sambandene har stor trafikk. Sykkylven-Magerholm, som inngår i fylkesveg 60, hadde en ÅDT på 2 277 i 2015. Hareid-Sulesund, som inngår i fylkesveg 61, hadde 2 244. I hele landet er det bare fire samband som hadde større trafikk i 2015.

I dag inngår de i hver sin rutepakke. Hareid-Sulesund er et av tre samband i pakken Nye Ytre Sunnmøre. De to andre er Årvik-Koparnes og Larnes-Åram-Voksa-Kvamsøy. Norled har ansvar for drift av denne pakken inntil videre.

Den andre rutepakken heter Midtre Sunnmøre. Den består av Solevåg-Festøya i tillegg til Sykkylven-Magerholm. Pakken utløper ved utgangen av 2019. Fram til da er det Fjord1 som driver de to sambandene.

På grunn av stor forskjell i trafikkmengde er det også stor forskjell på størrelsen på fartøyene som inngår i kontraktene i Nye Ytre Sunnmøre. I den nye rutepakken, som skal hete Sulapakken, stilles det krav om fem nye fartøy som alle skal ha en kapasitet på minst 120 PBE.

Forskjellen i trafikkmengde mellom de to sambandene i Midtre Sunnmøre er mye mindre. Pakken blir likevel ikke forlenget fordi sambandet Solevåg-Festøya inngår i en riksveg, mens Sykkylven-Magerholm inngår i en fylkesveg. Pakken ble etablert før forvaltningsreformen i 2010 da mange riksveger ble omklassifisert til fylkesveger.

Sulapakken blir etablert 1. januar 2019. Til å begynne med vil pakken bare bestå av sambandet Haried-Sulesund. Etter et år blir det andre sambandet inkludert. Kontrakten skal gjelde til utgangen av 2030.

Overfarten mellom Hareid og Sulesund tar 25 minutter. Her skal det går tre fartøyer. Mellom Sykkylven og Magerholm tar overfarten 15 minutter. Her blir det to fartøyer.

Alle fartøyene må være nybygg, men i sambandet Hareid-Sulesund kan det brukes overgangsfartøy de 9 første månedene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.