KLIMA

Stoltenberg taus om klimaforliket

NEI: Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke si noe om hvorvidt klimaforliket står ved lag eller utslippskutt kun skal tas i utlandet.
NEI: Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke si noe om hvorvidt klimaforliket står ved lag eller utslippskutt kun skal tas i utlandet. Bilde: Håkon Jacobsen
8. nov. 2011 - 07:20

– Jeg kommer ikke til å si noe som helst om den stortingsmeldingen. Alt jeg sier, vil bli tolket på ulike måter, sier Stoltenberg til NTB.

TIl side

Ifølge VG vil Finansdepartementet legge til side klimaforliket som regjeringen inngikk med Høyre, Venstre og KrF i 2008. I stedet skal departementet gå inn for at alle klimakutt skal skje i utlandet, gjennom kvotekjøp.

– Jeg vil ikke kommentere enkeltheter i en melding som regjeringen legger fram til neste år. Når regjeringen legger den fram, vil alle se hva vårt standpunkt er, sier Stoltenberg.

Fraværet av en bindende internasjonal klimaavtale, at klimaforliket blir dyrere enn beregnet og at utviklingen av ny miljøteknologi har gått langsommere enn forventet skal være grunnlaget for Finansdepartementets syn.

Reagerer

Miljøorganisasjonene og deler av opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på VGs lekkasjer, som ingen i Finansdepartementet foreløpig har ønsket å kommentere åpent.

– Hvordan skal vi klare å overbevise kinesere og indere til å ta klimakutt på alvor når vi ikke er villige til å gjøre det samme, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun kaller forslaget umoralsk og gammeldags. Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen er helt uenig, og mener departementet deler Frps analyse av god klimapolitikk.

– Det er ikke mulig å nå målene i klimaforliket, så det må uansett reforhandles. Trolig vet Erik Solheim at han vil tape denne kampen, og det er derfor han allerede har sagt seg villig til å la noen andre overta miljøvernminister-jobben, sier Solvik-Olsen til NTB.

Miljøvernministeren fra SV har gjentatte ganger slått fast at det er viktig med hjemlige CO2-reduksjoner, noe som også gjenspeiles i klimaforliket, som slår fast at to tredeler av utslippskuttene skal skje i Norge.

Krass kritikk

At regjeringens såkalte månelandingsprosjekt på Mongstad er utsatt, er en av grunnene til at det lenge har brent et blått lys for målsettingene i klimaforliket.

I helgen gikk forskningsdirektør Nils Røkke i SINTEF ut med kraftig kritikk av regjeringens oppfølging av Mongstad-prosjektet.

I et intervju med Stavanger Aftenblad slo Røkke fast at han ikke lenger tror det blir noe av et fullskala renseanlegg for CO2 ved gasskraftverket på Mongstad i Hordaland.

– Kostnadene er nå så høye at planene ikke har sjanse til å overleve Stortinget, sier den velkjente klimaforskeren.

Tror på Mongstad

Statsministeren er fortsatt innstilt på at anlegget blir en realitet.

– Vi har iallfall ikke endret planene, og jeg vil gjøre hva jeg kan for å følge dem opp. Grunnen til at vi har valgt å gå stegvis fram, er nettopp at anslagene viste en langt høyere pris enn de opprinnelige anslagene. Det er derfor vi nå bygger et teknologisenter som er det største og viktigste i sitt slag i verden. Vi bruker store beløp i budsjettet for 2012 for å utrede og forberede fullskala rensing, sier han.

Klimameldingen, der regjeringen forventes å gi Stortinget sitt svar på hvordan Norge skal klare å kutte 20 prosent av klimautslippene innen 2020, er blitt utsatt en rekke ganger. Regjeringen har håp om å legge den fram i løpet av første halvår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.