OLJE OG GASS

Stoler ikke på regjeringens tall

Anders J. Steensen
11. feb. 2009 - 09:43

Stavanger: – Forutsetningene regjeringen bruker i sitt tallmateriale er feil. Veksten blir ikke på 7,5 prosent i 2009. Den blir langt lavere. Finansdepartementet og SSB klarer ikke å komme opp med de riktige tallene, sier Lier-Hansen.

Han er bekymret for at regjeringen ikke tar hensyn til olje og gassindustrien i de krisepakkene de har fremmet så langt. De har gått til økt offentlig innsats ved bruk av bygg- og anleggssektoren.

Tror på mange pakker

– Jeg er sikker på at vi vil se mange slike krisepakker i tiden framover. Det er god politikk i valgår. Men for første gang at ikke olje og gass brukes som motkonjunkturpolitikk for å sikre sysselsettingen. Det må gjøres grep nok en gang hvor nettopp vår industri kan brukes for å slå på bryteren for økt aktivitet. Planlagte prosjekter må gjennomføres, sier Lier-Hansen.

Han henviser til prosjektene som Ekofisk, Goliat og Gudrun, som alle er bygging a plattformer på sokkelen og som vil kreve mange hender i arbeid.

Trenger 60 dollar

– Det vi har gjort hittil er tidligfasestudier på Ekofisk, forteller informasjon og kommunikasjonsdirektør Stig Kvendset i ConocoPhillips. Med dagen oljepriser er det ikke regningsvarende å bygge ut de planlagte nye plattformene på Ekofisk.

– Oljeprisen bør ligge mellom 60 og 80 dollar før vi beslutter en videre utbygging på Ekofisk, sier han.

FOU kan hjelpe

–Vi må ha virkemidler for å sikre forskning og innovasjon i leverandørindustrien. Vi har ikke lyktes i å sørge for økt petroleumsforskning, sier Lier-Hansen.

Mye av den teknologieksporten som i dag skjer fra Norge, Nær 100 milliarder kroner i året kommer fra prosjekter initiert iblant annet Demo 2000 tilbake i 1998. Dette pilotprogrammet har gitt Norge en stor fordel på verdensmarkedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Behovet for økt innsats innen petroleumsaktivitetene er underkommunisert i prosessen. Vi arbeider med Stortinget for å sikre mer penger FOU i 2009 om ikke annet i revidert nasjonalbudsjett.

Lave fortjenestemarginer

Lier-Hansen er mektig lei oljeselskapenes stadige mas om å redusere kostnadene og timeratene.

– Engineering og fabrikasjon har hatt lavere prisvekst enn de andre områdene innen olje og gassindustrien. Våre bedrifter har de laveste driftsmarginene. Oljeselskapene bør gå i seg selv. De har ikke hatt fokus på reduserte kostnader og effektivitetsforbedringer, sier han.

Fossil energi viktigst

Stein Lier-Hansen kom med sine betraktninger i et foredrag under Offshore strategikonferansen i Stavanger. Foredraget hadde tittelen Uten industri, ingen framtid. Han understreker at behovet for fossil energi vil være stort i mange tiår framover.

– Satsing på enøk og fornybar energi vil ikke bety for stort verdens energiforsyning, det er fossile brensler som står fremst de neste 50 årene.

– Vi mangler politiske virkemidler for å få til sprang som kan sikre oss å bli verdensledende innen fornybar energi. Det er for mye tale og symbolpolitikk Olje og gassindustri har kompetansen som kan konverteres til å utvikle Norge til en stormakt innen havvind. Petroleumsindustrien er en forutsetning for at Norge kan bidra til å løse verdens klimautfordringer, sier han.

Finnes løsninger

– Flere selskaper og interessenter er i ferd med å utvikle dette. Men det mangler et regelverk og et virkemiddelapparat. Jeg mener vi må kopiere metodene fra forvaltningen av olje og gass til havvind.

– Vi har gitt Olje- og energidepartementet mange innspill på dette, en erfaringen er: Å selge et godt forslag inn i statsapparatet er som å sende en sild i smutthullet, sier Lier Hansen.

Utarbeider konsesjonspolitikk

Statsråd Terje Riis-Johansen bekrefter at departementet arbeider med en konsesjonspolitikk for havvind.

– Det er viktig for å unngå konflikt om arealer og annen infrastruktur som finnes på land og i havet. Det skal ikke være fritt fram for alle å bygge vindkraftverk til havs, understreker Riis-Johansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.