KRAFT

– Stoler ikke lenger blindt på folk

- Man må hyre inn folk på bakgrunn av kompetanse, men man kan ikke stole på at alle er ærlige hele tiden. Man må følge med på hva folk gjør til enhver tid, sier Hans Erik Horn.
- Man må hyre inn folk på bakgrunn av kompetanse, men man kan ikke stole på at alle er ærlige hele tiden. Man må følge med på hva folk gjør til enhver tid, sier Hans Erik Horn. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
28. sep. 2010 - 14:39
Vis mer

Energi Norges midlertidige toppleder, Hans Erik Horn, fikk en brå slutt på arbeidsforholdet gjennom 15 år for snart to år siden.

Les også: Ny toppsjef i Energi Norge

Han Erik Horn om topplederstillingen: Topplederjakt i Energi Norge: <br/> – Jeg er ikke aktuell

5. desember 2008 kommer NTB-meldingen: "Hans Erik Horn trekker seg som administrerende direktør i det kommunale energiselskapet E-CO etter brudd på interne kontrollrutiner".

En svært uheldig og alvorlig sak for Oslo kommune, kommenterer finansbyråd Stian Berger Røsland (H) . Etterhvert kommer det fram at en betrodd ansatt hos Norges nest største vannkraftleverandør hadde handlet utenfor sine fullmakter i forbindelse med handel i finansielle instrumenter.

Hans Erik Horn Energi Norge SPARES TIL INNGANGSINTERVJU?
En svært uheldig og alvorlig sak for Oslo kommune, kommenterer finansbyråd Stian Berger Røsland (H) . Etterhvert kommer det fram at en betrodd ansatt hos Norges nest største vannkraftleverandør hadde handlet utenfor sine fullmakter i forbindelse med handel i finansielle instrumenter. FOTO: Jannicke Nilsen Jannicke Nilsen

Den ansatte spekulerte bort 116 millioner kroner, bekrefter selskapet overfor NA24 tre måneder senere.

– Hva skjedde?

– Kortversjonen er at medarbeideren gikk vesentlig ut over sine fullmakter, og det ble ikke oppdaget av de kontrollmekanismene vi hadde på det tidspunktet. Det er noe med slike transaksjoner, de synliggjøres ikke før de har fått en viss verdi. Det tok for lang tid før vi oppdaget det, og da hadde det utviklet seg til å bli en alvorlig situasjon. Som administrerende direktør var det mitt ansvar å sørge for kontrollmekanismer, og da måtte jeg ta det ansvaret når forholdene ble avdekket.

Les også: – Statnett bremser AS Norge

– Har du lært noe av hendelsen?

– Jeg har lært en hel del, jeg har blitt ganske god på opsjoner. Jeg har også lært at man må ha kontrollmekanismer som beskytter mot folk som bryter tilliten som er investert i dem. Kontrollmekanismene må gjøres kjent i bedriften slik at ingen fristes til å tro at man kan slippe unna.

– Er du blitt mindre naiv?

– Av natur stoler jeg på menneskene rundt meg. Folk hadde jobbet sammen lenge, og jeg hadde ikke sett røde varsellamper. Så er verden skrudd sammen slik at det plutselig skjer noe helt uforståelig. Vi må beskytte virksomheten mot konsekvenser av dette. Man hyrer folk på bakgrunn av kompetanse, men man kan ikke stole på at alle er ærlige hele tiden. Man må følge med på hva folk gjør til enhvert tid. Det sirkulerer enorme beløp i kraftmarkedene.

Da Hans Erik Horn tiltrådde stillingen som ny næringspolitisk direktør i Energi Norge i august, mens monstermastene levde sitt eget liv i media, var det nok en stol som stod ledig; direktørstolen. I åtte uker håndterte Horn kalenderne til både tidligere toppleder Steinar Bysveen og den forrige næringspolitiske direktøren, Erik Skjelbred.

– Det kom som en overraskelse, men jeg fikk heldigvis noen uker på å forberede meg. Sånn er det bare noen ganger. Bedriften er jo ikke helt ukjent, jeg kjenner Energi Norge fra perioden da jeg var styreleder. Det er en dyktig og selvgående gjeng som jobber her med et pågående program.

- FOR GAMMEL: Hans Erik Horn er midlertidig administrerende direktør i Norge, men er ikke aktuell som permanent arvtager etter Steinar Bysveen.
FOTO: Jannicke Nilsen Jannicke Nilsen

– Hvordan var disse ukene?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Veldig morsomme. Jeg jobbet med to timeplaner, med alt det inkluderer av møteforpliktelser, foredrag, innlegg og komitearbeide. Nå får jeg anledningen til å forme hverdagen mer selv, og prioritere hva som er viktig og ikke.

– Er du fornøyd med regjeringens fire eksterne sjøkabel-utvalg?

– Jeg synes utvalgene er overrepresentert med akademikere. Eksperter med praktisk erfaring er helt fraværende. De har en stor jobb å gjøre fram til februar, og det blir ikke lett for dem å innhente all nødvendig praktisk ekspertise på så kort tid.

– Sjøkabel eller ikke, hva bør konklusjonen være?

– Jeg tror nok de kommer til å konkludere med at kostnadene ved å drive sjøkabling er som tidligere antatt, 3-4 ganger dyrere enn luftspenn. Vi har stor tvil om det er rasjonelt å velge sjøkabel i dette tilfellet. Utvalget må i så fall overbevise med tunge argumenter om at det er slik.

– Jeg tror nok de kommer til å konkludere med at kostnadene ved å drive sjøkabling er som tidligere antatt, 3-4 ganger dyrere enn luftspenn. Vi har stor tvil om det er rasjonelt å velge sjøkabel i dette tilfellet. Utvalget må i så fall overbevise med tunge argumenter om at det er slik. FOTO: Jannicke Nilsen

– Hva kan vi lære av Hardanger-saken?

– Det er et godt spørsmål. Gjennom 15 år i kraftnæringen har jeg lært at om man ikke får med lokale interesser, blir det ikke noe av kraftutbygging. Man må ha med kommunene. Grunneiere blir med dersom de får eierskap til at utbyggingen bringer med seg noe godt, som økt næringsgrunnlag.

– Da NVE hadde møter i de berørte Hardanger-kommunene, var det noen som boikottet høringene. De som er ansvarlig for kraftutbygging bør ikke akseptere at så viktige aktører melder seg ut. Her har nok Statnett og NVE noe å lære om hvordan slike prosesser må gjøres. Det har noe med åpenhet å gjøre, man må investere noe i prosessen, ikke bare kjøre den som et pliktløp.

Jakten på ny leder for Energi Norge har pågått siden i sommer. Horn mener han var for gammel for vervet, og ga klare signaler på at han ikke var aktuell som permanent etterfølger.

– Bør Energi Norge styres på en annen måte enn hittil?

– Det er klart at enhver ville hatt et noe annerledes fokus. Totalt sett er mitt syn ikke langt unna Steinar Bysveens syn på energinæringen. Men organisasjonen har en fare for å spre seg for mye. Vi har veldig ulike medlemmer, med mange ulike interesser. Er oppgavene for spredte, oppnår vi ikke de store resultatene. En av de tingene jeg ser, er vi skal velge ut de tingene vi skal satse på, og gjøre det grundig, slik at vi utgjør en forskjell. Så får noen andre ta seg av de andre tingene.

Går det som styreleder Sverre Devold vil, er det ikke mange dager til styret kan annonsere hvem som blir Energi Norges nye administrerende direktør. Styrets mål er å få en ny toppleder på plass innen oktober.

– Steinar Bysveen var veldig flink til å plassere Energi Norge høyt på agendaen når noen ville diskutere energispørsmål. Det at vi kan gi bidrag til store diskusjoner, som klimaspørsmålet, det er en posisjon vi må beholde, sier Hans Erik Horn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.