KLIMA

Stiger temperaturen 3 grader, kan «dommedagsbreen» smelte

Hvis CO2-utslipp holdes på et nivå som oppfyller Paris-avtalen, vil havnivåstigningen være på et håndterbart nivå. Ved temperaturøkning over 3 grader, kan Antarktis bli opphav til betydelige stigninger i havnivået.

Om oppvarmingen når 3 grader, vil det ifølge forskerne blant annet føre til at smelting fra Thwaites-breen i Antarktis leder til at havnivået stiger.
Om oppvarmingen når 3 grader, vil det ifølge forskerne blant annet føre til at smelting fra Thwaites-breen i Antarktis leder til at havnivået stiger. Foto: James Yungel, Nasa
Jens Ramskov, Ingeniøren.dk
9. mai 2021 - 19:06

Et av de virkelig store spørsmålene er hvor stor havnivåstigning vi kan forvente som følge av global oppvarming. Det har det kommet mange teorier opp gjennom årene. Nå har vi fått noen flere.

I denne ukens utgave av Nature kommer to forskjellige forskergrupper med nye beregninger, som er med på å gi en slags økt forståelse, men uten at saken sies å være avgjort, spesielt når det gjelder Antarktis, som er den store jokeren.

En forskergruppe ledet av Robert DeConto ved University of Massachusetts Amherst i USA konkluderer med at hvis den globale oppvarmingen holdes under 2 grader, vil smeltingen av Antarktis gjennom hele det 21. århundre forbli på samme nivå som den er i dag.

Bare 8–9 cm ved 2 grader

Antarktis alene vil således bare bidra med en havnivåstigning på 8 cm i 2100 ved en oppvarming på 1,5 grader, og 9 cm ved en oppvarming på 2 grader.

Men hvis oppvarmingen stiger til 3 grader, vil det skje et brått hopp som vil føre til Antarktis innen 2100 vil bidra til en havnivåstigning på 0,5 cm i året, hovedsakelig forårsaket av smelting fra Thwaites-breen, som i en BBC-artikkel ble referert til som «dommedagsbreen».

En annen gruppe ledet av Tamsin Edwards fra Kings College i London anslår at hvis 1,5-gradersmålet blir oppfylt, vil havnivåstigning som følge av smeltende is på land mest sannsynlig begrenses til 13 cm.

Pessimistisk: 42 cm i 2100

Når det gjelder Antarktis, konkluderer Edwards-gruppen med at det er betydelig usikkerhet. Ifølge de mest pessimistiske antagelsene kan Antarktis gi en havnivåstigning på 42 cm i 2100.

Til sammen indikerer de to studiene at det er mulig å begrense havnivåstigningen til håndterbare størrelser, men at Antarktis fremdeles utgjør et betydelig element av usikkerhet, spesielt hvis temperaturstigningen kommer over 3 grader.

Denne videoen viser en beregning av smeltingen fra Antarktis under et bestemt klimascenario. Det er bare én av mange simuleringer som brukes av Edwards-gruppen.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Knut-Ola Lunde leder utbyggingen av den norske forskningsstasjonen i Dronning Maud Land.
Les også

Skal bygge solpark i Antarktis: – Må tåle steinsprut og vind på 70 meter i sekundet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.