ENERGI

Stigende gasspriser i Europa

En kald april har ført til økte europeiske gasspriser. Europas gasslagre er på et høyere nivå enn tidligere, men lite tyder på at våren er på vei med det første.

Gassprisene stiger i Europa som følge av en kald start på april. Bildet er fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland.
Gassprisene stiger i Europa som følge av en kald start på april. Bildet er fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe/NTB
19. apr. 2023 - 09:30

Neste uke er det ventet uvanlig lave temperaturer i både Tyskland og Storbritannia, som er Europas to største forbrukere av gass. Det kan bety at landenes vindproduksjon faller, og at gassforbruket øker ytterligere, ifølge Bloomberg.

Europas lagringsnivå på gass har steget til rundt 57 prosent de siste dagene, ifølge Gas Infrastructure Europe. Likevel er lagringshastigheten lav som følge av det høye gassforbruket.

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, ifølge en analyse fra SEB Bank.

– Situasjonen ser bra ut. Fyllingsgraden er i overkant av 55 prosent sammenlignet med i underkant av 30 prosent på samme tid i 2022 og i underkant av 40 prosent i gjennomsnitt de siste 10 årene, skriver de.

Banken skriver videre at det foregår diskusjoner innad i EU for å fullstendig stanse importen av russisk gass, men at de høye gassprisene får mange land til å nøle.

Trass i EUs sluttdato tror olje og Energimister Terje Aasland (Ap) at norsk gass vil ha en framtid i EU - også etter 2050.
Les også

EU er storkunde av norsk gass – nå setter de sluttdato

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.