ENERGI

Stigende gasspriser i Europa

En kald april har ført til økte europeiske gasspriser. Europas gasslagre er på et høyere nivå enn tidligere, men lite tyder på at våren er på vei med det første.

Gassprisene stiger i Europa som følge av en kald start på april. Bildet er fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland.
Gassprisene stiger i Europa som følge av en kald start på april. Bildet er fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe/NTB
19. apr. 2023 - 09:30

Neste uke er det ventet uvanlig lave temperaturer i både Tyskland og Storbritannia, som er Europas to største forbrukere av gass. Det kan bety at landenes vindproduksjon faller, og at gassforbruket øker ytterligere, ifølge Bloomberg.

Europas lagringsnivå på gass har steget til rundt 57 prosent de siste dagene, ifølge Gas Infrastructure Europe. Likevel er lagringshastigheten lav som følge av det høye gassforbruket.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september 2022. Nå har dansk politi avsluttet etterforskningen.
Les også

Dansk politi: Avslutter Nord Stream-etterforskningen

Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, ifølge en analyse fra SEB Bank.

– Situasjonen ser bra ut. Fyllingsgraden er i overkant av 55 prosent sammenlignet med i underkant av 30 prosent på samme tid i 2022 og i underkant av 40 prosent i gjennomsnitt de siste 10 årene, skriver de.

Banken skriver videre at det foregår diskusjoner innad i EU for å fullstendig stanse importen av russisk gass, men at de høye gassprisene får mange land til å nøle.

Nesten 200 FN-land har blitt enige om en avtale for å beskytte verdenshavene etter nesten 20 år med forhandlinger. Havet er verdens aller største økosystem, og alle artene som lever der, er ennå ikke kjent.
Les også

Viktige fremskritt for verden: Seks gledelige nyheter fra året som er gått

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.